Pronađen prvi slučaj majmunskih boginja u SAD

3
Radiosarajevo.ba
Pronađen prvi slučaj majmunskih boginja u SAD
Foto: NPR / Ilustracija

Rijedak slučaj majmunskih boginja otkriven je u Teksasu, objavio je u petak Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), što je prvi slučaj virusa viđenog u državi.

Virusna bolest pronađena je kod jednog stanovnika SAD-a, koji je nedavno putovao iz Nigerije u Sjedinjene Države i trenutno je hospitaliziran u Dallasu, piše Reuters.

"Iako je rijedak, ovaj slučaj nije razlog za uzbunu i ne očekujemo nikakvu prijetnju široj javnosti," rekao je sudija okruga Dallas Clay Jenkins. 

Osim u Nigeriji, epidemije su zabilježene i u zemljama centralne i zapadne Afrike od 1970. godine.

CDC je rekao da sarađuje s avio kompanijom, državnim i lokalnim zdravstvenim službenicima kako bi kontaktirao putnike i druge koji su možda bili u kontaktu s pacijentom. 

Majmunske boginje, koje pripadaju istoj porodici virusa kao i male boginje, rijetka je, ali potencijalno ozbiljna virusna bolest koja obično započinje simptomima sličnim gripi i oticanjem limfnih čvorova, postepeno prerastajući u osip na licu i tijelu.

Može se proširiti od osobe do osobe respiratornim putem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije