Kim Jong-un: Raketa koju smo ispalili ima domet do američkog kopna

Anadolija
Kim Jong-un: Raketa koju smo ispalili ima domet do američkog kopna
/ Foto: imgur.com
Sjeverna Koreja je saopćila da je u nedjelju testirala novi tip "srednje dalekodometne" balističke rakete koja može nositi tešku nuklearnu bojevu glavu.

Riječ je o raketi koja navodno leti više i duže u odnosu na sve ostale ranije testirane. 

Lider Sjeverne Koreje Kim Jong-un obećao je nove nuklearne i raketne probe i upozorio da bi sjevernokorejsko oružje moglo pogoditi i američko kopno i pacifičku obalu.

Sjedinjene Američke Države jučerašnje testiranje rakete smatraju posljedicom paranoje sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una, nakon nedavno održanih predsjedničkih izbora u Južnoj Koreji.

EU je ispaljivanje projektila nazvala prijetnjom miru i međunarodnoj sigurnosti, ali nisu spomenute nove sankcije protiv Pyongyanga, dok je Bijela kuća ocijenila da je nova provokacija poziv na uvođenje još oštrijih sankcija. Trumpovoj administraciji neshvatljiva je i pasivna reakcija Rusije.

Sjeverna Koreja je rano u nedjelju ispalila iz regije Kusong balističku raketu koja je letjela 800 kilometara, a japanski vojni stručnjaci smatraju da je riječ o novom balističkom projektilu dometa i do 4.000 kilometara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije