SAD: Sjeverna Koreja testirala novu raketu jer je Kim paranoičan

Anadolija
SAD: Sjeverna Koreja testirala novu raketu jer je Kim paranoičan
Wikipedia / Bijela kuća
Sjeverna Koreja je testirala novu balističku raketu, a Sjedinjene Američke Države to smatraju posljedicom paranoje sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una.

Američka ambasadorica u Ujedinjenim nacijama Nikky Haley izjavila je danas kako jutrošnje novo provokativno testiranje projektila u Sjevernoj Koreji smatra paranoičnim potezom Kim Jong-una nakon nedavno održanih predsjedničkih izbora u Južnoj Koreji.

"SAD će nastaviti stezati obruč oko Sjeverne Koreje putem međunarodnog pritiska i mogućih novih sankcija", kazala je Haley za televiziju ABC.

Podsjetivši kako je sjevernokorejski projektil lansiran blizu Rusije, Haley je kazala kako Kim na taj način neće zaslužiti sastanak s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom.

EU je ispaljivanje projektila nazvala prijetnjom miru i međunarodnoj sigurnosti, ali nije spomenuo nove sankcije protiv Pyongyanga, a Bijela kuća je ocijenila da je nova provokacija poziv na uvođenje još oštrijih sankcija. Trumpovoj administraciji neshvatljiva je i pasivna reakcija Rusije.

Sjeverna Koreja je u rano jutros ispalila iz regije Kusong balistički projektil koji je letio 800 kilometara, a japanski vojni stručnjaci smatraju da je riječ o novom balističkom projektilu dometa i do 4.000 kilometara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije