Khalaf dala otkaz nakon što su iz UN-a tražili da povuče optužbe o Izraelu

Anadolija
Khalaf dala otkaz nakon što su iz UN-a tražili da povuče optužbe o Izraelu
Izvršni sekretar Ekonomskog i socijalnog vijeća za zapadnu Aziju (ESCWA) i pomoćnik Generalnog sekretara UN-a Rima Khalaf je izjavila kako je podnijela ostavku.

Podnijela je ostavku nakon što je generalni sekretar UN-a Antonio Guterres tražio da povuče Izvještaj UN-a u kojem optužuje Izrael da je uveo "režim aparthejda" nad palestinskim narodom.

Podsjetimo, u Izvještaju UN-ovog Ekonomskog i socijalnog vijeća za zapadnu Aziju, sa sjedištem u Bejrutu, navedeno je kako je "Izrael uspostavio režim apartheida koji dominira cjelokupnim palestinskim narodom".

Vlada u Jerusalemu je odbacila optužbe koje su iznesene u Izvještaju.

Nakon objavljivanja Izvještaja, Khalaf je izjavila da je ignorisanje međunarodne zajednice tokom prethodnih decenija dodatno ohrabrilo Izrael da nastavi sa kršenjem međunarodnog prava.

Izvještaj ESCWA-a su pripremili Richard Falk, stručnjak za međunarodno pravo i bivši specijalni izvjestitelj UN-a za ljudska prava na okupiranom palestinskom teritoriju, i Virginia Tilley, profesorica političkih nauka i stručnjak za izraelsko pitanje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije