Izrael optužen da je uveo režim aparthejda nad palestinskim narodom

Fena
Izrael optužen da je uveo režim aparthejda nad palestinskim narodom
Jedna od agencija Ujedinjenih naroda u srijedu je objavila izvještaj u kojem optužuje Izrael da je uveo "režim apartheida" nad palestinskim narodom, čime je prvi put neko tijelo UN-a iznijelo takvu jasnu optužbu.

Izvještaj Ekonomskog i socijalnog vijeća za zapadnu Aziju (ESCWA) zaključuje kako je "Izrael uspostavio režim apartheida koji dominira cjelokupnim palestinskim narodom". Tu optužbu, koja se često čuje na račun Izraela, Jeruzalem odbacuje. 

Podtajnica te organizacije Rima Khalaf rekla je da je izvještaj prvi dokument neke agencije UN-a takve vrste koji "jasno i otvoreno zaključuje da je Izrael rasistička država koja je uvela sistem apartheida koji progoni palestinski narod". 

U njemu se "na temelju naučnog istraživanja i velikog broja dokaza" potvrđuje da je Izrael kriv za apartheid, rekla je Khalaf na otvaranju sjedišta ESCWA, agencije koja se sastoji od 18 arapskih država, u Bejrutu. 

Izraelski dužnosnici zasad nisu odgovorili na objavu izvještaja, prenosi Hina. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije