Katarski emir u zagrljaju Mohammeda bin Salmana: Postignut historijski sporazum

0
Radiosarajevo.ba
Katarski emir u zagrljaju Mohammeda bin Salmana: Postignut historijski sporazum
Foto: EPA / Historijski susret čelnika Katara i Saudijske Arabije

Katarskog emira šeika Tamima bin Hamada al-Thanija u historijskom  gradu Al-Uli dočekao je saudijski vladar prijestolonasljednik Mohammed bin Salman.

Muhamed bin Salman je katarskog šeika dočekao u zagrljaju, nakon najave da će kraljevstvo ukinuti dugogodišnji embargo Kataru.

Dolazak katarskog emira u Al-Ulu direktno se emitirao na saudijskoj državnoj televiziji, dok su katarski mediji pozdravili "topli zagrljaj" uoči samita Vijeća za saradnju u Zalivu.

Ovo je prvi susret čelnika dvije zemlje nakon 5. decembra 2017. godine kada je došlo do pogoršanja odnosa između Katara i drugih arapskih zemalja.

Prije samita, Saudijska Arabija, je najavila kako će ponovo otvoriti granice prema Kataru uz posredstvo Kuvajta što bi trebalo biti ozvaničeno upravo na 41. samitu zemalja Zaljeva.

Sporazum između Katara i Saudijske Arabije još jedan je u nizu sporazuma koji su u posljednjih nekoliko mjeseci potpisani te imaju za cilj normalizaciju odnosa u toj regiji.

Mohammed bin Salman izjavio je kako će 41. samit Vijeća za saradnju zemalja Zaljeva biti fokusiran na stvaranje jedinstvenog fronta koji će ojačati mir i prosperitet regije, piše france24.

Optužbe Saudijske Arabije da Doha podržava terorističke grupacija, uzrokovao je prekid svih diplomatskih, trgovinskih i putničkih veza još 2017. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije