Mohammed Bin Salman negira da je poslao ubice u Kanadu

0
Radiosarajevo.ba
Mohammed Bin Salman negira da je poslao ubice u Kanadu
Foto: EPA-EFE / Muhammed bin Salman

Advokati saudijskog prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana predali su u ponedjeljak zahtjev za odbacivanje tužbe protiv njega uz navode kako nema dokaza za tvrdnje da je on naredio timu ubica da ubiju bivšeg saudijskog obavještajca i kako on ima imunitet za optužbe na američkom sudu.

Tužba na 106 strana je predana u augustu u ime Saada al-Jabrija, prognanog bivšeg pomoćnika nekadašnjeg prijestolonasljednika Mohammeda bin Nayefa, bivšeg nasljednika saudijskog trona koji je svrgnut 2017. u puču u palači kada je Bin Salman ostao kao „de facto“ vladar države.

Jabri tvrdi kako je tokom tog perioda dobio informacije kao pomoćnik i vodeći zvaničnik obavještajne struke koje bi mogle biti prijeteće Bin Slamanu, a što je pokrenulo saudijskog prijestolonasljednika da organizira pokušaj ubistva al-Jabrija uz pomoć takozvanog tima ubica „Tiger“, prenosi Al Jazeera.

Dalje se u tužbi navodi kako je navodi pokušaj ubistva izveden 13 dana nakon što su pripadnici tima Tiger bili umiješani u ubistvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2. oktobra 2018. godine.

Plan ubistva Jabrija, piše u tužbi, je poremećen kada su članovi Tigera stigli na kanadsku granicu i izazvali sumnje sigurnosnih zvaničnika.

No, Michael Kellogg, advokat koji predstavlja Bin Salmana, navodi u 87-stranom zahtjevu za odbacivanje tužbe kako Jabri „može pričati šta god želi medijima. No, ovaj slučaj ne pripada federalnom sudu“.

U zahtjevu se navodi kako al-Jabri ima dvojno saudijsko-malteško državljanstvo i kako ima prebivalište u Kanadi gdje se desio i navodni pokušaj njegovog ubistva, pa stoga nema pravo iznijeti slučaj pred američkim sudom.

U zahjevu se navodi, „čak i da se uzmu al-Jabrijevi navodi kao tačno, on ne tvrdi i ne može tvrditi da navodni pokušaj njegovog ubistva u Kanadi ima uzrok u bilo čemu u Sjedinjenim Američkim Državama“.

Nadalje, Kellogg navodi kako MBS ima imunitet u slučajevima protiv njega, istakavši kako se „imunitet stranih zvaničnika u SAD vodi doktrinom uobičajenog zakona imunuteta stranog suverena“.

Imunitet suverena je pravna doktrina koja navodi kako su suverene države i njihovi čelnici imuni na tužbe,

Saudijski suvereni imunitet se našao i ranije na udaru zbog optužbi da je Kraljevstvo pružilo pomoć napadačima odgovornim za napade 11. septembra 2011. na New York i Pentagon. Saudijska Arabija negira ove optužbe.

U zahtjevu za odbacivanje al-Jabrijeve tužbe se još navodi kako je ona pokušaj skretanja pažnje sa optužbi iz Saudijske Arabije da je on ukrao 11 milijardi dolara. Jabri negira ove optužbe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije