Kasparov proglašen teroristom u Rusiji: Ovako je legendarni šahista govorio o agresiji na BiH

6
Radiosarajevo.ba
Kasparov proglašen teroristom u Rusiji: Ovako je legendarni šahista govorio o agresiji na BiH
Foto: EPA-EFE / Garry Kasparov

Rusija je bivšeg svjetskog prvaka u šahu Garija Kasparova uvrstila na listu terorista i ekstremista.

Ime šahovske legende našlo se na listi terorista i ekstremista na internet stranici Službe za finansijski nadzor Ruske Federacije (Rosfinmonitoring).

Kasparov, ruski državljanin čiji je otac Jevrej, a majka Armenka, bio je svjetski prvak u šahu između 1985. i 2000. godine.

Profesor Kržalić upozorava: Rusija hibridnim djelovanjem radi na podjelama, mi to nijemo posmatramo

Profesor Kržalić upozorava: Rusija hibridnim djelovanjem radi na podjelama, mi to nijemo posmatramo

Okončao je zvanično šahovsku karijeru 2005. godine, a bio je i politički aktivan u opozicionim pokretima protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Kasparov je nakon nekog vremena odlučio da živi u inostranstvu, a 2014. godine je dobio hrvatsko državljanstvo.

Legendarni Garry Kasparov se prisjetio nastupa za Bosnu: 'To je bila čast'

Legendarni Garry Kasparov se prisjetio nastupa za Bosnu: 'To je bila čast'

Poznat je po kritikama Putina zbog rata Rusije u Ukrajini, a pozvao je na vojnu podršku Kijevu protiv Moskve kao i uništavanje ruske ekonomije, piše Anadolija.

Kasparov je uvršten na listu "stranih agenata" u Rusiji 20. maja 2022. godine.

Podsjetimo, Garry Kasparov, uzastopni svjetski prvak u šahu od 1984. do 2005. (255 mjeseci), nastupao je kao član Šahovskog kluba Bosna iz Sarajeva, predvodeći ga na putu ka tituli europskog klupskog prvaka 20. novembra 1994. godine u Lionu.

U finalu 10. Kupa europskih šampiona igralo osam najboljih, a Bosna je trijumfovala i postala ekipni prvak Europe. Uspjeh su izborili: Garry Kasparov, Ivan Sokolov, Predrag Nikolić, Zurab Azaimparašvili, Bojan Kurajica, Emir Dizdarević, Smbat Lputjan i Kemal Osmanović.

Kasparov je ovim činom dao podršku napadnutoj BiH i njenom narodu i potpuno besplatno bio član jednog od najvećih šahovskih klubova s ovih prostora i višestrukog ekipnog prvaka Europe.

Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu od 1992.-1995. godine, stranim državljanima koji su smatrani zaslužnim za našu zemlju dodijeljeno je desetak počasnih pasoša BiH, među njima je i Kasparov.

Predsjedništvo BiH je 1996. Kasparova odlikovalo Srebrenim ordenom bosanskog grba. Kada mu je dvije godine kasnije Alija Izetbegović, tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH, uručio orden, Kasparov je uz riječi zahvale kazao da je ponosan što je u vrijeme agresije na BiH "bio na onoj strani koja se borila, ne samo za opstanak, nego i za državu". "Nadam se da će se što prije vidjeti da je Sarajevo krenulo naprijed, da Sarajevo postoji i da se ništa više što je bilo u prošlosti neće ponoviti. Bit ću sretan da uđem zajedno sa vama u 21. vijek, u mnogo boljim okolnostima".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije