Karibi u opasnosti: U roku 24 sata im prijeti velika destrukcija

0
Radiosarajevo.ba
Karibi u opasnosti: U roku 24 sata im prijeti velika destrukcija
Foto: EPA / Uragan Ian / Ne predstavlja sadržaj teksta

U Atlantskom okeanu formiran je prvi uragan ove sezone - Beryl.

Formirao se u petak navečer, a prognostičari kažu kako ima potencijal u narednim danima prerasti u oluju kategorije 3 (oznaka za oluje s maksimalnom brzinom vjetra između 178 i 207 kilometara na sat) dok se kreće od Kariba prema Meksičkom zaljevu. Očekuje se da će Beryl danas navečer stići do karipskih otoka Barbadosa, Dominike, Grenade i Martinika.

Prognostičari Nacionalnog centra za uragane predviđaju da će do trenutka kada oluja stigne do Otočja Windward, koji se nalazi zapadno od Barbadosa, puhati vjetrovi "snage uragana koji su opasni po život". Četiri osobe su poginule zbog tropske oluje Alberto, koja je stigla 20. juna do sjeveroistočnog Meksika, a očekuje se da će Beryl biti još opasniji.

Uprava policije i Tužilaštvo KS odlučni u borbi protiv svih oblika kriminaliteta

Uprava policije i Tužilaštvo KS odlučni u borbi protiv svih oblika kriminaliteta

Meteorološka služba Barbadosa izdala je upozorenja na nestanak struje i moguće bujice visoke i do 15 centimetara koje bi mogle nastati nakon jakih kiša.

"Stvarnost je takva da nismo u poziciji točno znati s kakvim ćemo se s vremenom suočiti", rekla je u petak premijerka Barbadosa Mia Amor Mottley.

Naučnici otkrili šta je uzrokovalo masovni pomor ježeva na Karibima

Naučnici otkrili šta je uzrokovalo masovni pomor ježeva na Karibima

Sezona uragana službeno traje od početka juna do kraja novembra, ali je samo nekoliko do sad zabilježen snažni uragan prije jula. Nacionalna uprava za oceane i atmosferu (NOAA) zbog toga je izdala iznenađujuće upozorenje o aktuelnoj sezoni, do kraja godine očekuju do 25 imenovanih oluja, a između osam i 13 njih moglo bi se razviti u uragane. U sezoni uragana 2023. godine bilo je 19 imenovanih oluja.

Ako uragan Beryl nastavi putanjom koju neki prognostičari predviđaju i razvije se u oluju kategorije 3, bio bi to jedan od najranijih dolazaka takve oluje.

"Zapanjujuće je vidjeti prognozu za veliki uragan (kategorije 3+) u junu bilo gdje u Atlantiku, a kamoli ovako daleko na istoku u dubokim tropima", rekao je Michael Lowry, stručnjak za uragane na društvenim mrežama.

"Samo pet velikih (kategorije 3+) uragana zabilježeno je u Atlantiku prije prve sedmice jula. Beryl bi bio šesti i najraniji", dodao je, piše Jutarnji List.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije