Jak uragan prijeti zapadnoj obali Meksika: Moguće poplave, zatvara se aerodrom...

0
Hina
Jak uragan prijeti zapadnoj obali Meksika: Moguće poplave, zatvara se aerodrom...
Foto: X.com / Prijeti uragan

Uragan Lidia dosegnuo je snagu četvrte kategorije jučer, 10. oktobra poslijepodne, dok se probijao prema pacifičkoj obali Meksika, gdje su se glavne plaže i turistička odmarališta pripremala za razoran vjetar, obilne padaline i olujni val.

Američki Nacionalni centar za uragane (NHC) upozorio je da je uragan Lidia iznimne snage i da bi mogao dodatno ojačati prije nego što je sinoć stigao na obalu.

Duž obale na snazi ​​su upozorenja, a stanovništvo se poziva da poduzme potrebne mjere opreza.

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

Očekuje se da će oluja najjačom snagom udariti u blizini Puerto Vallarte, popularnog turističkog odredišta na meksičkoj pacifičkoj obali, izazivajući opću zabrinutost za sigurnost stanovnika i turista. Aerodrom Puerto Vallarta objavila je na društvenim mrežama da se danas, 11. oktobra, zatvara od 16 sati do osam ujutro.

Količina oborina procijenjena je između 10-20 centimetara, a velik dio zapadnog i središnjeg Meksika vjerojatno će osjetiti glavni udar očekivanog pljuska, uključujući državu Nayarit, južne dijelove države Sinaloa te obalna područja u državi Jalisco.

"Ove kiše vjerojatno će proizvesti poplave, zajedno s mogućim odronima blata na višim terenima u blizini obale", predviđa NHC.

Međutim, očekuje se da će snaga Lidijinih vjetrova brzo oslabjeti nakon što se presele u unutrašnjost. Odmah nakon tropske oluje Max, uragan Lidia druga je oluja koja je pogodila zapadnu obalu Meksika u samo dva dana.

Južnije, tropska oluja Max ostavila je dvoje mrtvih i najmanje dvoje ozlijeđenih u državi Guerrero nakon jakih kiša, prema izvješćima lokalnih medija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije