Kardinal Marks uzburkao duhove: Ukinuti obavezni celibat

0
Radiosarajevo.ba
Kardinal Marks uzburkao duhove: Ukinuti obavezni celibat
Foto: Marcus Brandt/DPA/Picture alliance / Minhenski kardinal Marks

Minhenski kardinal Marks se založio za to da sveštenici mogu da se žene. Ništa revolucionarno, smatraju stručnjaci.

Nadbiskup minhenski i frajzinški, kardinal Marks je doduše protiv potpunog ukidanja celibata. Jer, kako je istakao u intervjuu uglednom minhenskom dnevniku Ziddojče cajtung, bezbračnost je „jedan put da se živi jevanđelje, to je bio Isusov način života".

Ali, može da zamisli da sveštenici imaju pravo da se žene.

Ivica Puljić iz Amerike: 'Ovo su informacije koje sam upravo dobio iz Ureda glavnog tajnika UN-a'

Ivica Puljić iz Amerike: 'Ovo su informacije koje sam upravo dobio iz Ureda glavnog tajnika UN-a'

"Mnogo blokada"

"Za neke sveštenike bi bilo bolje da su oženjeni. I to ne samo iz seksualnih razloga, već da ne budu usamljeni. O tome bismo morali da vodimo diskusije."

Marks je celibatski način života opisao kao „težak". Na pitanje, da li vidi vezu između celibata i seksualnog zlostavljanja djece, odgovorio je da se to ne bi moglo paušalno kazati.

"Ali, ovaj način života, i ovaj muški savez, privlače ljude koji nisu prikladni i koji su seksualno nezreli."

Katolički seksualni moral prouzrokovao je „mnogo blokada".

Neki ovu Marksovu izjavu o djelimičnom ukidanju celibata vide kao revolucionarnu. Međutim, direktor Instituta za kanonsko pravo u Minsteru, Tomas Šiler je njemačkoj agenciji dpa izjavio da to „uopšte nije ni jeretičko ni revolucionarno".

"Marks svojim izjavama o celibatu ne rizikuje ništa. On zapravo više opisuje praksu koja je poznata u historiji Katoličke crkve, koju su mnogi katolici više puta zahtijevali", istakao je Šiler za dpa.

Šiler podsjeća da je još u Srednjem vijeku bilo pokušaja da se uvede „obavezni celibat". Ali, to je usvojeno tek u XVI stoljeću nakon reformacije, kako bi se Katolička crkva razlikovala od Protestantske crkve.

"Obavezni celibat nije dogma. To je disciplinarna norma. Ona može da se promijeni, bez da se dira u dogme Katoličke crkve", rekao je ovaj ekspert za kanonsko pravo.

Kada je bilo riječi o tome da li bi i žene mogle da budu sveštenice, Marks je u intervjuu Ziddojče cajtungu bio suzdržan.

"Na to pitanje još ne mogu da odgovorim", rekao je i naglasio kako on nije tu da samo „ima svoje mišljenje već i da održi sve na okupu".

Ali, on je istakao da su argumenti protiv za njega postali sve slabiji.

"Time nisam završio. Znam samo da nam je potreban veliki konsenzus. Ili će se sve urušiti."

Na meti teških kritika

Katolička crkva je i dalje na meti teških kritika zbog brojnih slučajeva seksualnog zlostavljanja. Advokatska kancelarija iz Minhena „Vespfal Spilker Vastl", koja je nedavno sačinila izvještaj o seksualnom zlostavljanju u Nadbiskupiji Minhen i Frajzing, prebacuje i bivšem papi Benediktu XVI loše postupanje u slučajevima sekusalnog zlostavljanja.

Jozef Racinger je pak odbacio optužbe i u svoju odbranu napisao izvještaj na čak 82 stranice. Kasnije je ipak morao da koriguje svoju izjavu i prizna da je bio na ključnom sastanku na kojem se odlučivalo o premještaju sveštenika, koji je u tada njegovoj nadbiskupiji počinio krivična djela seksualnog zlostavljanja.

Predsjedavajući Biskupskoj konferenciji Njemačke, Georg Becing je nedavno zahtijevao od Racingera izvinjenje. O tome kardinal Marks za Ziddojče kaže:

"Neću da zahtijevam izvinjenje preko medija, ali ću izraziti nadu. Da se on, kako je i najavljeno, o tome sveobuhvatno izjasni. A njegova izjava bi trebalo da sadrži i riječi saosjećanja sa žrtvama."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije