Kanadski premijer optužen za rasizam: 'Žalim što sam učinio'

Radiosarajevo.ba
Kanadski premijer optužen za rasizam: 'Žalim što sam učinio'
Arhiv / Justin Trudeau

Kanadski premijer Justin Trudeau izvinuo se u srijedu zbog 'crnog lica', odnosno šminkanja lica tamnom šminkom 2001. godine nakon što se slika pojavila u magazinu Time manje od pet sedmica prije izbora, prenosi 24sata.hr.

 

Slika 29-godišnjeg Trudeaua s licem koji je zatamnio šminkom je vrlo problematično za kanadskog čelnika koji često govori o potrebi borbe protiv rasne diskriminacije i koji u kabinetu ima tri ministra indijskog porijekla.

Ali sada je optužen za rasizam.

"Trebao sam tada znati više, ali nisam. Duboko žalim što sam to učinio. Obukao sam Aladdinov kostim i stavio šminku. Nisam to smio učiniti", rekao je novinarima Trudeau.

Na slici se vidi kako nosi turban i bijeli ogrtač, s licem prekrivenim tamnom šminkom.

Inače, Trudeau je u tijesnoj borbi s konzervativnim liderom Andrewom Scheerom uoči saveznih izbora 21. oktobra. Scheer je kazao kako je fotografijom šokiran.

"To šminkanje djelo je otvorenog podsmijeha i rasizma. Ono što su Kanađani vidjeli večeras netko je s potpunim nedostatkom prosuđivanja i integriteta i neko ko nije spreman upravljati ovom zemljom", rekao je Scheer.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije