Trudeau se izvinio u ime Kanade što su vratili brod pun Jevreja u II svjetskom ratu

Radiosarajevo.ba
Trudeau se izvinio u ime Kanade što su vratili brod pun Jevreja u II svjetskom ratu
Foto: Daily Mail / Na njemačkom brodu MS St. Louis je bilo 907 Jevreja koji su bježali iz Njemačke

Koristili smo naše zakone da zamaskiramo naš antisemitizam, rekao je kanadski premijer Justin Trudeau kada se izvinjavao za odluku Kanade da vrati brod 1939. godine na kojem je bilo preko 900 Jevreja koji su bježali od nacističkog režima u Njemačkoj.

Trudeau se formalno izvinio u srijedu u ime svoje države. Brod je također vraćen iz Kube i Sjedinjenih Američkih Država, piše Daily Mail.

Nakon što se brod vratio u Europu, više od 250 ljudi koji su bili na njemu, umrlo je u holokaustu. Na njemačkom brodu MS St. Louis je bilo 907 Jevreja koji su bježali iz Njemačke.

  Na njemačkom brodu MS St. Louis je bilo 907 Jevreja koji su bježali iz Njemačke - undefined

Foto: Daily Mail:   Na njemačkom brodu MS St. Louis je bilo 907 Jevreja koji su bježali iz Njemačke

"Hitler je 'posmatrao' kako smo odbijali njihove vize, ignorirali njihova pisma i odbijali njihov ulazak u državu", rekao je kanadski premijer u Parlamentu.

"Postoji sumnja da je naša šutnja odobravala nacistima da dođu do svog 'konačnog rješenja' u takozvanom jevrejskom problemu", rekao je Trudeau.

Od 1933. do 1945. godine samo oko 5.000 Jevreja je primljeno u zemlju.

Prije izvinjenja, Trudeau se susreo sa Anom Mariom Gordon, putnicom broda St. Louis koja živi u kanadi da bi razgovarali kako je zemlja mogla da se bori protiv antisemitizma.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije