Kanada uvodi restrikcije: Manje privremenih radnika i stalnih rezidenata od 26. septembra

0
Radiosarajevo.ba
Kanada uvodi restrikcije: Manje privremenih radnika i stalnih rezidenata od 26. septembra
Foto: EPA - EFE / Justin Trudeau

Premijer Kanade, Justin Trudeau, najavio je da planira smanjiti broj radnika sa privremenim vizama i stalnih rezidenata koji ulaze u Kanadu. Ova najava uslijedila je u ponedjeljak, 26. augusta, drugog dana sastanka kabineta na kojem njegova ekipa razrađuje planove za jesen.

Ova odluka dolazi u vrijeme kada se Kanada suočava s brzim rastom populacije, što ekonomisti smatraju da je izazvalo pritisak na stanovanje i javne usluge poput zdravstvene zaštite. Prema federalnim statističkim podacima, gotovo 97 posto rasta populacije Kanade prošle godine bilo je vođeno imigracijom.

Trudeau i njegova vlada su kritizirani zbog povećanja broja imigranata bez adekvatnog jačanja usluga ili izgradnje stanova. Istovremeno, nezaposlenost u Kanadi porasla je na 6,4 posto u posljednja dva mjeseca, s procijenjenih 1,4 miliona ljudi bez posla širom zemlje.

Intervju | Vedran Đekić: "Esencijalna ljepota glumačke igre je da uči, ali i liječi"

Intervju | Vedran Đekić: "Esencijalna ljepota glumačke igre je da uči, ali i liječi"

Na konferenciji za novinare, Trudeau je rekao da razmatra reviziju programa za privremene radnike zbog promjena na tržištu rada.

"Nije pošteno prema Kanađanima koji se bore da nađu dobar posao, niti prema privremenim radnicima, od kojih su neki loše tretirani i eksploatisani," rekao je Trudeau.

Program za privremene radnike omogućava poslodavcima u Kanadi da zapošljavaju strane državljane za privremene poslove kada kvalifikovani Kanađani nisu dostupni. Ovaj program je bio na meti kritika od strane radničkih aktivista i nedavno UN-a, koji ga je nazvao "uzgojnom sredinom za savremene oblike ropstva" u izvještaju ovog mjeseca.

Nekada najbogatija država svijeta sada ovisi o međunarodnoj pomoći: Opustošena nenastanjiva zemlja

Nekada najbogatija država svijeta sada ovisi o međunarodnoj pomoći: Opustošena nenastanjiva zemlja

Specijalni izvjestitelj UN-a, Tomoya Obokata, profesor prava ljudskih prava na Univerzitetu u Yorku u Velikoj Britaniji, rekao je da je primio izvještaje o zlostavljanju i lošem plaćanju radnika, među drugim pritužbama. Korištenje programa od strane poslodavaca značajno je poraslo u posljednjim godinama u industrijama kao što su poljoprivreda i građevinarstvo.

Porast je djelomično posljedica ublažavanja ograničenja programa kako bi se pomoglo poslovima s nedostatkom radne snage nakon pandemije COVID-19. Prema podacima Employment and Social Development Canada (ESDC), skoro 183.820 dozvola za privremene radnike izdano je u 2023. godini, što je povećanje od 88 posto u odnosu na 2019. godinu.

Analiza BBC: Da li je ovo početak potpunog rata na Bliskom istoku?

Analiza BBC: Da li je ovo početak potpunog rata na Bliskom istoku?

ESDC je kritizirao poslodavce zbog korištenja programa za "izbjegavanje zapošljavanja talentiranih radnika u Kanadi" u izjavi u ponedjeljak. Planirane promjene uključuju odbijanje obrade nekih radnih dozvola u područjima gdje je stopa nezaposlenosti 6 posto ili viša, uz izuzetke za sezonske poslove u poljoprivredi, građevinarstvu i zdravstvenoj zaštiti.

Ukratko, plan će smanjiti udio radnika sa privremenim vizama sa niskim platama koje poslodavci mogu zaposliti sa 20 posto na 10 posto ukupne radne snage. Ove promjene stupaju na snagu 26. septembra.

Ranije ove godine, kanadska vlada je naznačila svoju namjeru da prvi put u historiji zemlje smanji broj ukupnih privremenih stanovnika, uključujući strane radnike, međunarodne studente i tražioce azila, piše Macron o hapšenju osnivača Telegrama: "Ovo nije politička odluka".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije