Kanada šalje novu vojnu pomoć Ukrajini

0
Fena
Kanada šalje novu vojnu pomoć Ukrajini
Foto: Twitter / Ukrajina / Ilustracija

Kanadska vlada u petak je najavila novu vojnu pomoć od 39 miliona kanadskih dolara (28,9 miliona američkih dolara) za Ukrajinu, koja će uključivati 40 snajperskih pušaka, 16 radijskih aparata i donaciju fondu NATO-a za pomoć Kijevu u ratu protiv Rusije.

Najnoviju rundu kanadske pomoći, koja također uključuje municiju za puške, objavila je ministrica obrane Anita Anand u zračnoj bazi Ramstein u Njemačkoj, gdje se sastaju vojni zvaničnici NATO-a kako bi razgovarali o novim vojnim isporukama za Ukrajinu.

Puške i municija bit će nabavljeni od kanadske firme Prairie Gun Works, dok će radio uređaji biti od kompanije L3Harris Technologies, navodi se u saopćenju kanadskog ministarstva odbrane.

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

Doprinos NATO fondu, od oko 34,6 miliona kanadskih dolara, pomoći će da se Ukrajina snabdije zalihama goriva i drugim robama.

"Donacije i podrška koju je Kanada danas objavila pomoći će osigurati da Ukrajina ima ono što joj je potrebno za odbranu svog suvereniteta, nezavisnosti i teritorijalnog integriteta", izjavila je Anand.

Kanada je među najvjernijim pristalicama Kijeva i od početka ruske invazije je izdvojila milijarde dolara pomoći, uključujući više od milijardu kanadskih dolara vojne pomoći, prenosi Reuters.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije