Kanada misli ozbiljno: Trudeau danas otkrio nove planove za nabavku vakcina

Radiosarajevo.ba
Kanada misli ozbiljno: Trudeau danas otkrio nove planove za nabavku vakcina
PrtScr / Justin Trudeau

Premijer Kanade Justin Trudeau danas je saopćio kako je njegova vlada potpisala ugovore s još dva dobavljača za vakcine protiv infekcije COVID-19.

Ugovori su sada sklopljeni i za vakcine koje testiraju Johnson & Johnson, ali Novavax. Ranije ovog mjeseca, Kanađani su potpisali slične sporazume i s Pfizerom te Modernom.

"Njihove vakcine pokazuju obećavajuće rezultate", rekao je Trudeau na press konferenciji. "Upravo stoga želimo omogućiti da, koja god od ovih vakcina bude uspješna, Kanađani imaju pristup dozama koje trebaju".

Sve ove vakcine su još uvijek u istraživačkim fazama 2 i 3 i Kanada ih neće kupovati, sve dok ih Ministarstvo zdravstva ove zemlje ne proglasi sigurnim. 

Trudeau je kazao da bi Kanada mogla dobiti najmanje 88 miliona doza vakcina. Podsjećamo vas da će neke vakcine zahtijevati više od jedne doze.

Sporazum s Novavaxom, biotehnološkom kompanijom sa sjedištem u Marylandu, predviđen je za do 76 miliona doza vakcina, koja je trenutno je u fazi 2 kliničkih ispitivanja u Sjedinjenim Državama i Australiji. To znači da se testira sigurnost i djelotvornost na prilično malom broju ljudi. Pretpostavlja se da bi ova vakcina, najranije, mogla biti spremno za široku upotrebu je sljedeće proljeće.

Sporazum s Johnson & Johnsonom predviđa nabavku čak 38 miliona doza. U SAD-u i Belgiji u toku je ispitivanje faze 1 i 2 za ovu vakcinu.

Vlada kaže da će se neke doze bilo koje vakcine moći i proizvesti u novom pogonu za bio-proizvodnju u Istraživačkom centru za ljudsko zdravlje i terapeutiku u Montrealu. Taj bi pogon trebao bi proizvoditi do dva miliona doza vakcine mjesečno do kraja sljedećeg ljeta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije