Europska komisija: Kako se boriti protiv pandemije u vrijeme blagdana?

1
Radiosarajevo.ba
Europska komisija: Kako se boriti protiv pandemije u vrijeme blagdana?
Foto: bestmedicinenews.com / Blagdani i pandemija / Ilustracija

Europska komisija u srijedu je objavila preporuke zemljama članicama za borbu tokom zimskih mjeseci protiv pandemije COVID-19, bolesti od koje svakih 17 sekundi jedna osoba u Europi izgubi život, poručivši da spašavanje života mora biti ispred proslava.

Komisija je objavila strategiju za održivo upravljanje pandemijom tijekom zime, kada je povećan rizik zaraze koronavirusom, zbog, između ostaloga, okupljanja u zatvorenim prostorima.

"Svakih 17 sekundi jedna osoba u Europi izgubi život zbog bolesti COVID-19", izjavila je povjerenica za zdravstvo Stella Kyriakides, a prenosi zimo.dnevnik.hr.

Ona je upozorila na opasnost koju su sobom nose božićni i novogodišnji blagdani.

Dodala je da cjepiva koja su na pomolu pružaju nadu i pozvala zemlje članice da se pripreme za cijepljenje kako bi sve bilo spremno čim cjepiva budu dostupna.

Komisija u svojim preporukama ističe da je fizički razmak i ograničavanje socijalnih kontakata ključno tokom zimskih mjeseci, posebno u vrijeme blagdana.

Pri donošenju mjere zemlje članice trebale bi voditi računa o epidemiološkoj situaciji, o socijalnim i ekonomskim posljedicama. Također bi trebale nastojati da te mjere budu prihvaćene među građanima.

Testiranje i praćenje kontakata vrlo je važno za otkrivanje žarišta infekcije i prekidanja lanca zaraze. U tome mogu pomoći aplikacije za praćenje kontakata koje imaju većina država članica, a moguće je prekogranično praćenje.

Što se tiče putovanja, kojih će zbog blagdana sigurno biti više, Komisija ističe važnost koordiniranog pristupa.

Za sigurna putovanja potrebno je pripremiti prometnu infrastrukturu i jasno komunicirati kada pojedine članice zahtijevaju odlazak u karantenu za putnike iz pojedinih područja u kojima je lošija epidemiološka situacija.

Komisija poziva zemlje članice da pripreme strategiju za cijepljenje.

"Sve dok sigurno i učinkovito cjepivo ne bude dostupno i dok velik dio stanovništva ne bude imuniziran, zemlje članice moraju nastaviti s naporima na suzbijanju pandemije na koordinirani način", navodi Komisija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije