Kako je sin Alexa Murdaugha pomogao u rješavanju vlastitog ubistva?

0
Radiosarajevo.ba
Kako je sin Alexa Murdaugha pomogao u rješavanju vlastitog ubistva?
Foto: BBC / Maggie, Paul (žrtve) i Alex Murdaugh

Godinu i po dana Alex Murdaugh je poricao da je bio blizu mjesta gdje su njegova supruga Maggie i sin Paul (22) brutalno ubijeni.

Ali jedna od njegovih žrtava, njegov sin, je pružila ključni dokaz nakon njegove smrti za koji pravni stručnjaci kažu da je razotkrila očevu mrežu laži i na kraju dovela do njegove osude za dvostruko ubistvo, piše CNN.

"Ironično je, na kraju, da je žrtva, Paul Murdaugh, ta koja je riješila svoje ubistvo", rekao je Dave Aronberg, državni advokat okruga Palm Beach u Floridi.

S ove strane Drine| Dragan Banjac: Nečastivi se vratio

S ove strane Drine| Dragan Banjac: Nečastivi se vratio

Murdaugh, sada osramoćeni bivši advokat iz Južne Karoline, proglašen je krivim u četvrtak, 2. marta, za smrtonosno upucavanje svoje supruge i sina, a dan kasnije osuđen je na doživotni zatvor bez mogućnosti uvjetnog otpusta. On je ostao pri svojoj nevinosti.

Ključni dokaz dolazi iz video snimka, koji je Paul snimio nekoliko trenutaka prije nego što je upucan i ubijen. Činilo se da prikazuje jednog od porodičih pasa u blizini kaveza na njihovom imanju. Takođe je uhvatio glas Alexa u pozadini i time dokazao da je bio na mjestu zločina.

Video za koji Murdaugh nije znao da postoji prije suđenja, označio je raspad njegovog alibija i nije mu ostavio drugog izbora osim da zauzme stav i objasni zašto je više puta lagao vlastima o tome gdje se nalazi, rekli su pravni stručnjaci.

Murdaugh je, negirajući da je ubio svoju ženu i sina, svjedočio da je lagao o tome gdje se nalazi zbog paranoičnih misli koje su proizašče iz njegove dugogodišnje ovisnosti o opiodnim lijekovima protiv bolova, kao i nepovjerenja prema istražiteljima. Dok je bio na suđenju, priznao je i više laži, priznao je sudu da je ukrao milione od svoje advokatske firme i klijenata kroz otprilike dvije decenije.

On je poroti rekao da je uprkos ponovljenim prošlim obmanama bio iskren u jednoj stvari, da nije ubio svoju porodicu.

Ali članovi porote mu nisu vjerovali.

A u slučaju sa malo ili nimalo direktnih dokaza koji povezuju Murdaugha sa mjestom događaja, glavni tužilac Južne Karoline tvrdi da je video zapis razlog za brzu osudu porote.

"Ovo je bio slučaj sa posrednim dokazima, ali ono što ljudi moraju razumjeti je da su posredni dokazi jednako moćni kao i direktni dokazi", rekao je u pteak tužilac Južne Karoline Alan Wilson, koji je bio dio tužilačkog tima. "Mislim da ga je video s kavezom objesio".

"Porota je vidjela kako pokušava da manipuliše njima, vidjela je kako laže i pročitala je, čula je snimak kaveza i donijela pravu odluku".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije