U Belgiji eutanizirana majka koja je ubila svoje petero djece

0
Radiosarajevo.ba
U Belgiji eutanizirana majka koja je ubila svoje petero djece
Foto: Twitter / Genevieve Lhermitte

Belgijanka koja je ubila svoje petero djece eutanazirana je na vlastiti zahtjev na šesnaestu godinu zločina.

Genevieve Lhermitte ubila je svog sina i četiri kćerke u gradu Nivellesu 28. februara 2007. godine, dok je njihov otac bio odsutan. Pokušala je izvršiti samoubistvo, ali nije uspjela te je pozvala hitnu pomoć.

Lhermitte je osuđena na doživotnu kaznu zatvora 2008. godine prije nego što je prebačena u psihijatrijsku bolnicu 2019. godine.

Zvanično: Sergej Barbarez novi selektor reprezentacije BiH

Zvanično: Sergej Barbarez novi selektor reprezentacije BiH

U Belgiji je eutanazija legalna za ljude koji pate od neizdržive psihološke boli koja se ne može izliječiti. Lhermittin zahtjev je odobren nakon prikupljanja medicinskih mišljenja, a njena odluka je smatrana dosljednom i razboritom.

Lhermittina psihologinja, Emilie Maroit, izjavila je da je Lhermitte vjerojatno odabrala da umre na dan godišnjice ubistva kao "simboličan gest poštovanja prema svojoj djeci". Također je moguće da je željela završiti ono što je započela, jer je u osnovi željela okončati svoj život kada ih je ubila.

Zločin koji je Lhermitte počinila šokirao je Belgiju, a njeni advokati su se na sudu pozivali na to da je mentalno poremećena i da ne bi trebala biti poslana u zatvor. Međutim, sud ju je proglasio krivom za ubistvo s predumišljajem i osudio na doživotni zatvor, piše BBC.

U 2022. godini u Belgiji je premašen broj od 2.966 ljudi koji su umrli eutanazijom, što je povećanje od 10% u odnosu na 2021. godinu. Karcinom ostaje najčešći razlog, ali dužnosnici su izjavili da je gotovo tri četvrtine zahtjeva podnijela osoba koja se suočava s nekoliko vrsta patnje, kako fizičke tako i psihološke.

Baka djevojčice (2) koja je zvjerski ubijena otkrila kako su očuh i majka pokušali da sakriju zločin

Baka djevojčice (2) koja je zvjerski ubijena otkrila kako su očuh i majka pokušali da sakriju zločin

Od 2014. godine Belgija je dozvolila i eutanaziju u slučaju djece, ako boluju od neizlječive bolesti i trpe velike bolove, te ako imaju roditeljsku suglasnost.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije