Filmska priča iz Amerike: Proveo 38 godina u zatvoru zbog ubistva, sad je proglašen nevinim

0
Radiosarajevo.ba
Filmska priča iz Amerike: Proveo 38 godina u zatvoru zbog ubistva, sad je proglašen nevinim
Foto: Twitter / Maurice Hastings

Sudija u Los Angelesu je proglasio nevinim muškarca koji je proveo više od 38 godina iza rešetaka zbog ubistva koje se dogodilo 1983. godine.

Maurice Hastings pušten je iz zatvora prošle godine nakon što su DNA dokazi ukazali na drugog osumnjičenog. Sudija je u oktobru prošle godine poništio presudu na zahtjev tužitelja iz Ureda okružnog tužitelja i Hastingsovih advokata iz Los Angeles Innocence Projecta.

Tužitelji i Hastingsovi advokati su od sudije Williama C. Ryana zatražili da poduzme dodatne korake i proglasi Hastingsa nevinim za ubistvo koje je počinjeno prije više od 40 godina. Sudija je u srijedu proglasio Hastingsa "stvarno nevinim", što znači da je uvjerljivo dokazano kako Hastings nije počinio zločin, prenosi CBS.

Novi slučaj u BiH: Učenik došao u školu s pištoljem, uhapšena četiri maloljetnika

Novi slučaj u BiH: Učenik došao u školu s pištoljem, uhapšena četiri maloljetnika

"To puno znači. Zahvalan sam na presudi sudije i izvinjenju - danas je sve bilo divno. Spreman sam nastaviti sa svojim životom. Danas sam sretan čovjek", poručio je Hastings nakon saslušanja, prenosi Los Angeles Innocence Project.

Okružni tužitelj George Gascón tvrdi da je Hastings "preživio noćnu moru".

"Proveo je gotovo četiri desetljeća u zatvoru pokušavajući svaki put dokazati svoju nevinost, dok su ga iznova odbijali. Ali Hastings je ostao postojan i uvjeren da će jednog dana čuti sudiju kako proglašava njegovu nevinost", dodao je Gascón.

Smatra da će presuda u Hastingsovo ime otvoriti put za traženje moguće odštete.

Kad je Hastings oslobođen u oktobru, Gascón je rekao: "Sistem je iznevjerio vas. Sistem je iznevjerio žrtve."

Pohvalio je Hastingsa zbog njegovog "karaktera" i "posvećenosti", rekavši da je s Hastingsom razgovarao više puta i da nikada nije osjetio ljutnju ili mržnju.

Hastings je osuđen zbog ubistva Roberte Wydermyer koja je ubijena jednim hicem u glavu. Njezino tijelo pronađeno je u prtljažniku njezina vozila u gradu Inglewoodu, u blizini Los Angelesa. Hastings je tokom cijelog procesa tvrdio da je nevin, ali je 1988. godine osuđen na doživotni zatvor bez mogućnosti pomilovanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije