Koliko je bilo iskakanja vozova u Americi u 2023. godini?

0
Radiosarajevo.ba
Koliko je bilo iskakanja vozova u Americi u 2023. godini?
Foto: Shutterstock / Nesreća voza u Ohaju

Nedavna nesreća voza u Ohaju, samo je jedna od desetina željezničkih nesreća koje su se dogodile u Sjedinjenim Američkim Državama, od početka 2023. godine.

Nesreća uzrokovana slomljenom osovinom uključivala je 38 vagona kompanije Norfolk Southern, od kojih je 10 prevozilo opasne materijale.

Srećom, niko nije povrijeđen, ali više od 2.000 stanovnika privremeno je evakuirano zbog zdravstvenih problema i curenja hemikalija.

Užas u SAD-u: Čovjek ubio suprugu i troje djece, preživio samo najmlađi sin

Užas u SAD-u: Čovjek ubio suprugu i troje djece, preživio samo najmlađi sin

Kao dio čišćenja, hitne službe namjerno su probile pet cisterni s vinil hloridom i izvršile kontrolirano sagorijevanje kako bi se spriječila eksplozija, što je prouzrokovalo otrovne crne oblake u atmosferi.

Iako Agencija za zaštitu okoliša i odjel za prirodne resurse Ohaja navode da su detektirane razine koje bi prouzrokovale dugotrajni utjecaj na zdravlje, neki stanovnici su prijavili simptome, a oko 3.500 riba je pronađeno mrtvo u okolnim vodama.

@dogukan1987

#ohio #trainwreck #chemicalcloud #darkcloud #train #healthwarning

♬ original sound - Doğukan Yilmaz

Željezničke nesreće su uobičajene u SAD, sa prosječno 1.704 iskakanje vozova između 1990. i 2021. godine, prema statistici američkog Ureda za saobraćaj.

Iako je stopa smrtnosti u takvim incidentima niska, u prosjeku se dogode četiri smrtna slučaja godišnje. Stručnjaci tvrde da kompromitirane mjere sigurnosti i smanjeni radni kapaciteti mogu doprinijeti budućim nesrećama.

Savez željezničkih radnika tvrdi da upravljačka praksa nazvana Precizno usklađivanje željezničkog rasporeda može zanemariti sigurnosne probleme i dovesti do nesreća.

Osim toga, zakon bivšeg predsjednika SAD Baracka Obame, kojim se nalaže vozovima koji prevoze opasne, zapaljive materijale da imaju elektropneumatske kočnice s elektroničkom kontrolom, ukinute su 2017. godine, a Nacionalni odbor za sigurnost prijevoza potvrdio je da vozovi koji su iskliznuli u East Palestine nisu bili opremljeni takvim kočnicama.

Unatoč tome, voditelj udruženja američkih željezničkih kompanija potrudio se kako bi uvjerio javnost u sigurnost hemijskog tereta tvrdeći da 99,9 posto svih opasnih materijala stiže sigurno na svoje odredište, a podaci FRA-e pokazuju da su opasne hemikalije otpuštene samo u 11 željezničkih nesreća u SAD u 2022. godini od otprilike 535 miliona prijeđenih kilometara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije