Kako je Lavrov Bliski istok povezao s Ukrajinom: Prijeti opasna eskalacija

1
Radiosarajevo.ba
Kako je Lavrov Bliski istok povezao s Ukrajinom: Prijeti opasna eskalacija
Foto: Anadolija / Sergej Lavrov

Pregovori koji imaju za cilj obnoviti odbačeni nuklearni sporazum između Irana i svjetskih sila, sada su 'na pauzi', nakon što je Rusija zatražila ukidanje sankcija koje su joj nametnute zbog napada na Ukrajinu, piše Associated Press.

Diplomati nisu ponudili nikakav vremenski okvir kada će mjesec dana dugi pregovori koji se održavaju u Beču, biti nastavljeni. Pregovarači su još u petak kazali kako bi se SAD moga vratiti u pregovore nakon jednostranog povlačenja 2018., u nastojanju da se ograniči iranski nuklearni program koji se sada ubrzano razvija.

Josep Borrell, visoki predstavnik Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, kazao je da je do prekida u pregovorima došlo zbog 'vanjskih razloga', no čini se da je prekid uslijedio zbog zahtjeva Rusije, prenosi Jutarnji list.

Alma je s troje djece skočila u rijeku, suprug uhapšen: ‘Svađali su se i tjerao je iz kuće‘

Alma je s troje djece skočila u rijeku, suprug uhapšen: ‘Svađali su se i tjerao je iz kuće‘

"Pravi razlog za prekid je ono što je Rusija bacila na stol, a to je zapravo prava granata usred pregovora", kazao je Henry Rome, zamjenik šefa istraživanja u organizaciji Eurasia Group koja prati pregovore.

Prošle sedmice je rruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov kazao da želi 'garancije barem na nivou državnog tajnika' da sankcije SAD neće utjecati na odnos Moskve i Teherana. Iako su američki dužnosnici pokušali iznaći način da taj zahtjev ne povežu s pregovorima u Beču, čitava je stvar stavljena na čekanje nakon Borrellovog tvita u petak.

"Pauza u bečkim pregovorima je nužna zbog vanjskih faktora. Konačni tekst je u osnovi gotov i već je na stolu. Kao koordinator, ja ću, zajedno sa svojim timom, ostati u kontaktu sa sudionicima pregovora i SAD-om kako bismo prevladali trenutnu situaciju i zaključili dogovor", napisao je Borrell.

Zajednički sveobuhvatni plan djelovanja (Joint Comprehensive Plan of Action ili JCPOA) je službeno ime dogovora s Iranom iz 2015. da će ta zemlja prestati s obogaćivanjem urana u zamjenu za ukidanje nekih sankcija.

Europski pregovarač, Enrique Mora, u petak se sastao s iranskim dužnosnicima nakon čega je novinarima rekao da su pregovori uskoro završeni.

"Skoro sve je gotovo. Došli smo skoro do kraja svih tačaka", kazao je Mora.

Glasnogovornik iranskog Ministarstva vanjskih poslova Saeed Khatibzadeh kazao je da bi pauza u pregovorima mogla biti dobar trenutak da se riješe preostala pitanja prije nego se isti nastave.

"Svima je najvažnije uspješno završiti pregovore. Nikakav vanjski faktor neće poremetiti našu zajedničku volju da se postigne dogovor, rekao je.

Khatibzadeh nije rekao o kojim se 'vanjskim' faktorima radi. Naime, Iran je posljednjih dana vrlo oprezan da ne uznemiri Rusiju na koju gleda kao na saveznicu protiv SAD.

Iran je također partner Rusije u Siriji te podržava sirijskog predsjednika Bašara al Asada. No, povijesno nepovjerenje među narodima datira još od ruske invazije na Iran tijekom Drugog svjetskog rata nakon čega su se odbili povući.

Izvještaji iranske državne medijske agencije IRNA, koja citira neimenovani izvor blizak teheranskim pregovaračima, također sugeriraju da su zahtjevi Rusije doveli do pauziranja pregovora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije