Kako je Hamas isplanirao i obmanuo izralesku obavještajnu službu?

2
Radiosarajevo.ba
Kako je Hamas isplanirao i obmanuo izralesku obavještajnu službu?
FOTO: AA / Napad na Gazu

Pažljiva kampanja obmane osigurala je da Izrael bude uhvaćen nespreman kada je palestinska grupa Hamas pokrenula napad, omogućivši sili koja koristi buldožere, zmajeve i motore da se suprotstavi najmoćnijoj vojsci Bliskog istoka.

Subotnji napad, najveći proboj u izraelskoj odbrani otkako su arapske vojske zaratile 1973., uslijedio je nakon dvije godine planiranja Hamasa, a koje su uključivale držanje vojnih planova u tajnosti i uvjeravanje Izraela da ne želi borbu.

Dok je Izrael navodio da vjeruje da obuzdava Hamas iscrpljen ratom, grupe boraca su obučavane i vježbane, često naočigled, rekao je izvor blizak Hamasu.

Đoković se rasplesao na Severininom koncertu: Popeo se na pozornicu i potpuno "ukrao" show

Đoković se rasplesao na Severininom koncertu: Popeo se na pozornicu i potpuno "ukrao" show

Ovaj izvor pružio je mnoge pojedinosti o opisu napada i njegovom nagomilavanju koje je sakupio Reuters.

"Hamas je Izraelu ostavio dojam da nije spreman za borbu", rekao je izvor blizak Hamasu, opisujući planove za najnevjerojatniji napad od Jomkipurskog rata prije 50 godina kada su Egipat i Sirija iznenadili Izrael i natjerali ga da se bori za svoje opstanak.

Turski predsjednik Erdogan za ostvarenje 'nezavisne, geografski integrisane palestinske države'

Turski predsjednik Erdogan za ostvarenje 'nezavisne, geografski integrisane palestinske države'

"Hamas je upotrijebio obavještajnu taktiku bez presedana da dovede Izrael u zabludu tokom posljednjih mjeseci, ostavljajući u javnosti dojam da nije voljan ući u borbu ili sukob s Izraelom dok se priprema za ovu veliku operaciju", rekao je izvor.

Izrael priznaje da je bio zatečen nespremnim napadom tempiranim da se poklopi sa židovskom subotom i vjerskim praznikom. Borci Hamasa upali su u izraelske gradove, ubili 700 Izraelaca i oteli desetke. Izrael je od tada ubio više od 400 Palestinaca u svojoj odmazdi nad Gazom.

"Ovo je naš 11. septembar", rekao je bojnik Nir Dinar, glasnogovornik Izraelskih obrambenih snaga. "Uhvatili su nas."

Rusija o ratu na Bliskom istoku: 'Sukob Izraela i Hamasa velika opasnost za region'

Rusija o ratu na Bliskom istoku: 'Sukob Izraela i Hamasa velika opasnost za region'

"Iznenadili su nas i brzo su došli s mnogo mjesta - i iz zraka i s tla i s mora."

Osama Hamdan, predstavnik Hamasa u Libanonu, rekao je Reutersu da je napad pokazao da Palestinci imaju volju postići svoje ciljeve "bez obzira na vojnu moć i sposobnosti Izraela".

U jednom od najupečatljivijih elemenata svojih priprema, Hamas je izgradio lažno izraelsko naselje u Gazi gdje su uvježbavali vojno desantiranje i uvježbavali napad na njega, rekao je izvor blizak Hamasu, dodajući da su čak napravili videosnimke manevara.

Naređena potpuna opsada Gaze, Izrael poručio: 'Neće imati hrane, goriva, struje...'

Naređena potpuna opsada Gaze, Izrael poručio: 'Neće imati hrane, goriva, struje...'

"Izrael ih je sigurno vidio, ali su bili uvjereni da Hamas nije bio spreman ući u sukob", rekao je izvor.

U međuvremenu, Hamas je nastojao uvjeriti Izrael da mu je više stalo do toga da radnici u Gazi, uskom pojasu zemlje s više od dva miliona stanovnika, imaju pristup poslovima preko granice i da im nije u interesu započinjanje novog rata.

"Hamas je uspio izgraditi cijelu sliku da nije spreman za vojnu avanturu protiv Izraela", rekao je izvor.

U izraelskim napadima u Gazi ubijeno 493 Palestinaca

U izraelskim napadima u Gazi ubijeno 493 Palestinaca

"Vjerovali smo da će činjenica da dolaze na posao i donose novac u Gazu stvoriti određenu razinu smirenosti. Pogriješili smo", rekao je drugi glasnogovornik izraelske vojske.

Kako su prevarili izraelske obavještajne službe

Izraelski sigurnosni izvor priznao je da je Hamas prevario izraelske sigurnosne službe. "Naveli su nas da mislimo da žele novac", rekao je izvor. "I cijelo vrijeme su bili uključeni u vježbe dok nisu počeli nerede."

Kao dio svoje obmane u posljednje dvije godine, Hamas se suzdržao od vojnih operacija protiv Izraela.

Haos na ulicama New Yorka, sukobili se izraelski i palestinski demonstranti: "Otpor je opravdan"

Haos na ulicama New Yorka, sukobili se izraelski i palestinski demonstranti: "Otpor je opravdan"

Suzdržanost koju je pokazao Hamas izazvala je javne kritike nekih pristaša, ponovno s ciljem stvaranja dojma da Hamas ima ekonomske brige, a ne novi rat, rekao je izvor.

Na Zapadnoj obali, pod kontrolom palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa i njegove grupe Fatah, bilo je onih koji su se rugali Hamasu jer je šutio. U jednoj izjavi Fataha objavljenoj u junu 2022. skupina je optužila vođe Hamasa da su pobjegli u arapske prijestolnice kako bi živjeli u "luksuznim hotelima i vilama" ostavljajući svoje ljude siromaštvu u Gazi.

Drugi izraelski sigurnosni izvor rekao je da je postojalo razdoblje kada je Izrael vjerovao da je vođa pokreta u Gazi, Yahya Al-Sinwar, bio zaokupljen upravljanjem Gazom "radije nego ubijanjem Židova". U isto vrijeme, Izrael je skrenuo fokus s Hamasa dok se zalagao za dogovor o normalizaciji odnosa sa Saudijskom Arabijom, dodao je.

Nastavljeni sukobi: Izraelska vojska tvrdi da je oko hiljadu palestinskih boraca ušlo u Izrael

Nastavljeni sukobi: Izraelska vojska tvrdi da je oko hiljadu palestinskih boraca ušlo u Izrael

Kako je tekla operacija

Mnogi čelnici Hamasa nisu bili svjesni planova i, dok je treniralo, 1.000 boraca raspoređenih u napadu nisu imali pojma o tačnoj svrsi vježbi, dodao je izvor.

Kad je došao dan, operacija je podijeljena u četiri dijela, rekao je izvor iz Hamasa, opisujući različite elemente.

Prvi potez bio je baraž od 3.000 raketa ispaljenih iz Gaze koji se poklopio s upadima boraca koji su letjeli ovjesnim zmajevima ili motoriziranim parajedrilicama preko granice, rekao je izvor. Izrael je ranije rekao da je prvo ispaljeno 2500 raketa.

Nakon što su borci na zmajevima bili na zemlji, osigurali su teren kako bi elitna jedinica komandosa mogla napasti utvrđeni elektronički i cementni zid koji je izgradio Izrael kako bi spriječio infiltraciju.

Borci su upotrijebili eksploziv kako bi probili barijere, a zatim prejurili na motociklima. Buldožeri su proširili praznine i ušlo je više boraca s pogonom na četiri kotača, scene koje su opisali svjedoci.

Jedinica komandosa napala je štab izraelske vojske na jugu Gaze i ometala njegove komunikacije, sprječavajući osoblje da zove zapovjednike ili jedni druge, rekao je izvor.

Završni dio uključivao je premještanje talaca u Gazu, uglavnom u ranoj fazi napada, rekao je izvor blizak Hamasu.

U jednom dobro publiciranom uzimanju talaca, borci su oteli posjetitelje zabave koji su bježali s ravea u blizini kibuca Re'im blizu Gaze. Snimke na društvenim mrežama pokazuju desetke ljudi kako trče kroz polja i po cesti dok se čuju pucnji.

"Kako se ova zabava mogla dogoditi tako blizu (Gaze)?" rekao je izraelski sigurnosni izvor.

Izraelski sigurnosni izvor rekao je da su izraelske snage ispod pune snage na jugu u blizini Gaze jer su neki preraspoređeni na Zapadnu obalu kako bi zaštitili izraelske doseljenike nakon valova nasilja između njih i palestinskih militanata.

"Oni (Hamas) su to iskoristili", rekao je izvor.

Dennis Ross, bivši bliskoistočni pregovarač koji je sada na washingtonskom Institutu za bliskoistočnu politiku, rekao je da je Izrael bio ometen nasiljem na Zapadnoj obali, što je dovelo do "tanke, nedovoljno pripremljene prisutnosti na jugu".

"Hamas je vjerojatno uspio iznad svojih očekivanja. Sada će se morati nositi s Izraelom koji je odlučan da ih desetkuje", rekao je.

Umirovljeni general Yaakov Amidror, bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost premijera Benjamina Netanyahua, rekao je novinarima u nedjelju da napad predstavlja "veliki neuspjeh obavještajnog sistema i vojnog aparata na jugu".

Amidror, predsjedavajući Vijeća za nacionalnu sigurnost od aprila 2011. do novembra 2013. i sada viši suradnik Jeruzalemskog instituta za strategiju i sigurnost, rekao je da su neki od izraelskih saveznika govorili da je Hamas preuzeo "više odgovornosti".

"Glupo smo počeli vjerovati da je to istina", rekao je. "Dakle, pogriješili smo. Nećemo ponoviti ovu grešku i uništit ćemo Hamas, polako ali sigurno."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije