Kako djeluje moćni sistem koji Zelenski sanja, a Izrael mu ga ne želi dati

1
Radiosarajevo.ba
Kako djeluje moćni sistem koji Zelenski sanja, a Izrael mu ga ne želi dati
Foto: EPA-EFE / Željezna kupola/Izrael

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski uputio je u nedjelju posljednji u nizu apela za vojnu pomoć njegovoj zemlji u borbi protiv ruske invazije.

Tokom obraćanja izraelskom parlamentu putem video linka, doveo je u pitanje oklijevanje Izraela da proda Ukrajini svoj proturaketni sistem "Željezna kupola".

Kazao je da će Izrael morati živjeti s odlukama koje donosi pa povukao paralelu između ruske ofenzive i 'konačnog rješenja' - plana nacističke Njemačke da istrijebi Židove.

Razbijeni izlozi pekare Manja u Sarajevu

Razbijeni izlozi pekare Manja u Sarajevu

"Svi znaju da su vaši sistemi proturaketne obrane najbolji... I da, definitivno možete pomoći našem narodu, spasiti živote Ukrajinaca, ukrajinskih židova", rekao je Zelenski koji je i sam židov.

Naime, izraelski Iron Dome (Željezna kupola) sistem je protuzračne odbrane koji su razvile izraelske tvrtke Rafael Advanced Defense Systems i Israel Aerospace Industries, a uz financijsku i tehničku podršku Sjedinjenih Država.

Prvi put sistem je upotrijebljen 2011. godine. Dizajniran je za zaustavljanje raketa i topništva kratkog dometa poput onih ispaljenih iz Gaze.

Iron Dome oslanja se na sistem radara i analize kako bi utvrdio je li dolazna raketa prijetnja, pucajući presretačem samo ako dolazna raketa ide prema naseljenom području ili važnom objektu.

Presretači koji vertikalno pucaju iz mobilnih jedinica ili sa statičnog mjesta lansiranja, dizajnirani su da detoniraju dolaznu raketu proizvodeći eksplozije na nebu, piše Washington Post.

Izraelski dužnosnici i vojne tvrtke kažu da je sistem svih ovih godina zaustavio hiljade raketa i projektile neprijateljskog topništva da ne pogode ciljane mete, s uspjehom većim od 90 posto.

Međutim, neki odbrambeni analitičari dovode u pitanje te brojke, tvrdeći da su izraelske brojke za uspješno presretanje nepouzdane.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije