Kako Beč štiti svoju djecu: U škole uveli brzi COVID-test grgljanjem

0
Radiosarajevo.ba
Kako Beč štiti svoju djecu: U škole uveli brzi COVID-test grgljanjem
Foto: Eurocomm-PR Sarajevo / Brzi COVID-test

Nakon što su bečke vlasti u avgustu za putnike povratnike iz Hrvatske prvi put dozvolili upotrebu korona-testova grgljanjem, Austrijsko ministarstvo za obrazovanje, nauku i istraživanje je u saradnji sa Gradom Bečom sada ove testove uvela i u sve bečke škole.

Uz ovu vrstu testa moguće je testiranje velikog broja osoba u kratkom vremenu, a u poređenju sa testovima iz nosne šupljine ne stvara neugodu. Za testiranje se koristi voda za grgljanje. Rezultati stižu u roku 24 sata.

Austrijsko ministarstvo je u slučaju škola ubrzalo dosadašnje procedure testiranja te će testiranja u školama po potrebi provoditi mobilni medicinski timovi. Ministarstvo će Gradu Beču koji će biti zadužen za logistiku i upravljanje podacima dati na korištenje i dodatni broj laboratorija na fakultetima i drugim naučnim ustanovama.

Zdravstveni institut Grada Beča će u slučaju sumnje na infekciju koronavirusom učenika u školi obavijestiti Ministarstvo koje će poslati mobilne timove - vozača, školskog doktora i jednog studenta medicine. I najbliži kontakti učenika ili učenice biti će testirani. Za učenike mlađe od 14 godina mora biti osiguran pristanak roditelja.

Škole će pružiti podršku na način da će staviti na raspolaganje dovoljno velikih i prozračnih prostorija ili prostora na otvorenom. Direktor škole će obavjestiti negativno testirane, a Zdravstveni institut pozitivno testirane. Na taj način je za trenutno 90 posto potencijalno zaražene i testirane djece obezbijeđen brz povratak u školske klupe. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije