Do kraja septembra stižu brzi testovi na COVID: Rezultati gotovi za 15 minuta

Hina
Do kraja septembra stižu brzi testovi na COVID: Rezultati gotovi za 15 minuta
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

švicarska farmaceutska tvrtka Roche objavila je da će do kraja septembra pustiti na tržište brzi test za otkrivanje koronavirusa koji će rezultate davati za 15 minuta.

Taj test na antigene virusa SARS-CoV-2 koji je izazvao pandemiju COVID-19, u kojoj je od kraja decembra diljem svijeta umrlo više od 851.000 ljudi, bit će dostupan u zemljama koje priznaju oznaku CE, obaveznu za proizvode koji ulaze na tržište Europske unije.

No Roche želi zatražiti i hitno odobrenje Američke agencije za lijekove (FDA).

"Svakog će mjeseca biti dostupno 40 miliona brzih testova na SARS-CoV-2. Taj će se kapacitet i više nego udvostručiti do kraja godine, kako bi se odgovorilo na potražnju zdravstvenih sustava u cijelom svijetu", priopćio je Roche.

Puštanje testa na tržište mora se provesti u suradnji s južnokorejskom tvrtkom SD Biosensor Inc, koja već raspolaže brojnim testovima za otkrivanje virusa, a s kojom Roche ima ugovor o distribuciji u svijetu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije