Južna Koreja bilježi novi dnevni rekord, u novembru prešli na plan suživota s koronom

1
Radiosarajevo.ba
Južna Koreja bilježi novi dnevni rekord, u novembru prešli na plan suživota s koronom
FOTO: EPA / Tvrde da nemaju nijedan slučaj zaraze

Južna Koreja zabilježila je u utorak novi dnevni rekord sa 4.116 novih slučajeva zaraze koronavirusom, izvijestila je Korejska agencija za kontrolu i prevenciju bolesti (KDCA).

Ta zemlja u studenom je prešla na plan "suživota s COVID-19" usmjeren na ukidanje strogih mjera distanciranja pošto je mjesec ranije ostvarila ciljeve cijepljenja stanovništva.

Gledajući samo područje Seula, stanje je dovoljno kritično da se u bilo kojem trenutku uvede plan za hitne slučajeve, rekao je premijer Kim Boo-kyum, pozvavši zdravstvene radnike da razvrstaju pacijente prema težini simptoma i iskoriste mogućnost liječenja kod kuće kod blažih simptoma.

Organizovan sjajan doček u Petoj osnovnoj školi Ilidža za zlatnog Ismaila Barlova

Organizovan sjajan doček u Petoj osnovnoj školi Ilidža za zlatnog Ismaila Barlova

KDCA je izvijestila da bi se plan za hitne slučajeve mogao uvesti u slučaju da popunjenost kapaciteta kreveta na intenzivnoj njezi pređe 75 posto ili ovisno o procjeni rizika, skoku broja oboljelih starijih osoba i uzimanju treće doze cjepiva.

Na bolničkom liječenju u utorak se nalazilo 586 teško oboljelih pacijenata, što je dovelo do ubrzanog popunjavanja bolničkih kreveta. Unatoč povećanom broju hospitalizacija stopa smrtnih slučajeva iznosi relativno niskih 0,79 posto.

Južna Koreja je među prvim zemljama koja je zabilježila koronavirus nakon što se pojavio u Kini krajem 2019., a od tada je evidentirala 425,065 slučajeva zaraze i 3.363 smrtna slučaja.

U toj je zemlji u potpunosti cijepljeno 79,1 posto od 52 miliona stanovnika dok je trećom dozom cijepljeno tek 4,1 posto stanovnika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije