Južna Koreja: Odobren test koji otkriva gripu i koronavirus

0
Radiosarajevo.ba
Južna Koreja: Odobren test koji otkriva gripu i koronavirus
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Zdravstvene vlasti u Južnoj Koreji odobrile su novi test koji je dizajniran za otkrivanje i bolesti COVID-19 i sezonskog gripa iz istih uzoraka, što bi pomoglo bolnicama kako se pandemija proteže na sezonu gripa.

Novi test cilja gene koji su specifični i za COVID-19 i za sezonsku gripu te je evoluirana verzija PCR testova koji se koriste za otkrivanje koronavirusa iz uzoraka uzetih iz nosa ili grla.

Laboratorije koriste mašine za pojačavanje genetičkih materijala tako da se mogu otkriti čak i male količine virusa, prenose Agencije.

"Bolesti je teško razlikovati po simptomima, pa bi postavljanje dijagnoze za oba za tri do šest sati bilo pogodno za pacijente, a također bi smanjilo teret medicinskih radnika", rekao je visoki zvaničnik Ministarstva zdravstva Yoon Taeho tokom brifinga o virusima.

"Uprkos naporima zdravstvenih vlasti da pronađu kontakte i zaustave prenos, takvi napori su nadmašeni brzinom širenja virusa", kazao je Yoon.

Korejska agencija za kontrolu i prevenciju bolesti je od početka epidemije COVID-19 prijavila 26.925 slučajeva zaraze, uključujući 474 smrtna slučaja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije