Juratović za Radiosarajevo.ba: Izgubili smo zbog "ružičastih naočala" Merkel

Amil Dučić
Juratović za Radiosarajevo.ba: Izgubili smo zbog "ružičastih naočala" Merkel
Josip Juratović, zastupnik SPD-a u njemačkom saveznom parlamentu Bundestag kazao je u intervjuu za Radiosarajevo.ba da je ishod izbora u Njemačkoj poražavajući za dosadašnju veliku koaliciju CDU/CSU - SPD.

Inače, Juratović je s osvojenih 23,2 posto glasova po četvrti put osvojio mandat u njemačkom Bundestagu.  Ovako nešto još nikome u SPD-a nije pošlo za rukom da u okrugu Heilbronn osvoji četiri puta za redom mandat u Bundestagu

Uprkos lošem rezultatu SPD-a Juratović je postigao i najbolji rezultat te stranke u sjevernom Wittembergu. Inače, Juratović je iseljenik iz Koprivnice, nekadašnji sindikalista i radnik s tvorničke trake iz Audija.

"Ako se uzmu u obzir prognoze zadnjih mjeseci onda je bilo negdje i za očekivati da će ispasti takvi rezultati, koji su poražavajući za dosadašnju veliku koaliciju. Na žalost nije nam uspjelo stvoriti raspravu oko ciljeva po pitanju budućnosti Njemačke i Europe jer Merkel je cjelokupnu svoju strategiju svela da se tematski ne natječemo po pojedinim temama te nametnula politiku ruzicastih naočala po principu nama je dobro i ja sam jedina garancija za takovo stanje", kaže Juratović.

josip_juratovic_bundestag_slika (2).jpg - undefined
Takva situacija, kaže on, doprinijela je da više nije bilo natjecanja između demokratskih stranaka što je dovelo do toga da su populističke stranke kao AfD na desnoj strani od CDU-a dobile otvoreni prostor a  situacijom koja je nastala kroz izbjeglice uspjelo im je polarizirati društvo.

Radiosarajevo.ba: A šta ćemo S AfD-om. Mediji u Njemačkoj već prognoziraju čak i neki "historijski preokret". Treba li strahovati od te desnice?

AfD je dio autokratskog pokreta koji je već duboko zagazio Europom jer je  u Mađarskoj i Poljskoj na vlasti odavno, pa je donekle i normalno da takav pokret ne može zaobići i Njemačku iako je njemačko društvo veoma oprezno prije svega radi svoje povjesti. Međutim ne mislim da trebamo strahovati od tog pokreta jer pored njihovih populističkih tema širenja straha od izbjeglica i islamofobije ipak 87 posto je biralo stranke demokratskih vrijednosti i ljudskih prava.

Radiosarajevo.ba: Kakvu taktiku primijeniti?

AfD-u je u parlamentu potrebno konfrotirati se sa konstruktivno političkim temama i tražiti od njih da daju odgovore na teme koje će društvo stabilizirati i ponuditi mu privredni i socijalni prosperitet. Pošto taj pokret nema nikakve odgovore na teme kao što su obrazovanje, stanovanje, zdravstveni sustav, mirovinski sustav treba to javnosti i prikazati i dokazati da su oni samo prikriveni nacisti i revizionisti.

josip_juratovic_bundestag.jpg - undefined
Radiosarajevo.ba: Kakav će biti budući odnos Njemačke prema BIH? Hoće li se, zbog problema koji mediji prognoziraju Merkel, Njemačka više baviti sama sobom te tako neće imati mnogo vremena za BIH?

Vanjska politika je realtivno kompaktna jedinstvena poltika Njemačke. Ono što mi očekujemo od Merkel je da se Berlinska inicijativa oko regionalne stabilnosti Zapadnog Balkna intenzivno nastavi, kako bi taj dio Europe što brže bio integriran u EU. To je jedini put  za sigurnost i prosperitet u interesu EU i zapadnog Balkana. Osim toga je za taj proces bitna cjelokupna EU a najbitnije je kojom ozbiljnošću će se na zapadnom Balkanu sprovoditi reforme koji će taj put olakšati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije