Njemački mediji: Uprkos pobjedi, Angela Merkel će platiti veliku cijenu

A. D.
Njemački mediji: Uprkos pobjedi, Angela Merkel će platiti veliku cijenu
Šok za sistem u Njemačkoj. Uprkos pobjedi, Angela Merkel će platiti veliku cijenu.

Ovo su samo neki od naslova u njemačkim medijima dan nakon održanih parlamentarnih izbora u Njemačkoj.

Frankfurter Allgemeine Zeitung piše da bi žestok porast desničarskih snaga mogao čak donijeti historijski preokret u modernoj politici Njemačke.

"Kancelarka Angela Merkel može predsjedavati još četiri godine - ali samo s najvećim gubitkom u historiji svoje Unije i eventualno ulaganjem takozvane Jamajke koalicije sa FDP-om i Zelenima", navodi FAZ.

faz_o_merkel.jpg - undefined
Die Welt navodi da je Merkel, ipak, pretrpjela blažu katastrofu, jer neminovno mora strahovati od ne tako jednostavnog formiranja nove vlade.
"Neće imati na raspolaganju svog najdražeg partnera SPD. Predstoji joj teško vrijeme", kaže se u ovoj analizi.

"Možda je Merkel ovakav rezultat i zaslužila. S onim što je izmislila prije četiri godine, a to je politika koja se nikome ne zamjera, takoreći, politika tišine, sada se dovela u ćorsokak", govori se u analizi Spiegela

Prema prvim rezultatima kršćanski blok Ankele Merkel, CDU/CSU, osvojio 32,9 posto glasova, a Socijaldemokratska partija (SPD) osvojila je 20,5 posto glasova. Najveći skok ostvarila je radikalnodesničarska partija Alternativa za Njemačku (AfD) koja je sa 13,5 posto osvojenih glasova u parlament ušla kao treća najjača politička opcija

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije