Juncker: Amerikanci ne mogu samo tako napustiti sporazum o klimi

Radiosarajevo.ba
Juncker: Amerikanci ne mogu samo tako napustiti sporazum o klimi
EPA / Jean-Claude Juncker
"Amerikanci ne mogu samo tako napustiti sporazum o klimi. Trump vjeruje u to jer ne zna pojedinosti. Zapravo, treba nekoliko godina da bi se SAD izvukao iz obaveza koje proizlaze iz potpisanog ugovora", rekao je predsjednik EK Jean-Claude Juncker.

"Europska dužnost je reći: nije to samo tako", dodao je on, prenosi Reuters.

Trump se nešto ranije oglasio na Twitteru, u jeku medijskih izvještaja da će se SAD povući iz Pariskog sporazuma o klimi, napisavši da će uskoro objaviti svoje namjere.

"Objavit ću svoju odluku o Pariskom sporazumu u četvrtak u 15 sati", napisao je Trump.

Kako izvještavaju američki mediji, pozivajući se na visoke zvaničnike, američki predsjednik Donald Trump sprema se povući svoju zemlju iz Pariskog sporazuma o klimatskim promjenama.

Sporazum je 2015. godine potpisalo 195 of 197 zemalja u UN-ovoj grupi za klimatske promjene, dok su Sirija i Nikaragva bile suzdržane.

Podsjećamo, Trump je obećao u svojoj predizbornoj kampanji 2016. da će povući SAD iz Pariskog sporazuma i povećati vađenje nafte, plina i uglja u SAD-u.

Tokom samita u Europi koji je održan prošle sedmcie, međunarodni čelnici pa čak i papa Franjo pozvali su Trumpa da ne napušta Pariski sporazum.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije