Julian Assange sletio u Australiju: Dočekali ga kao heroja  

3
Radiosarajevo.ba
Julian Assange sletio u Australiju: Dočekali ga kao heroja   
Foto: EPA - EFE / Julian Assange

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange sletio je u srijedu u Australiju, gdje ga je dočekala gomila pristalica, nakon što je priznao krivicu za kršenje američkog zakona o špijunaži te je oslobođen nakon 14-godišnje pravne bitke.

Assange je nešto iza 19,30 po lokalnom vremenu izašao iz privatnog mlaznog aviona na aerodromu u Canberri, gdje je pozdravio medije i pristalice, a potom poljubio svoju suprugu Stellu.

Kraj sage

Svog oca je zagrlio prije nego što je ušao u zgradu terminala sa svojim pravnim timom.

Novo ubistvo u Sarajevu: Tijelo žene pronađeno u stanu, uhapšene tri osobe

Novo ubistvo u Sarajevu: Tijelo žene pronađeno u stanu, uhapšene tri osobe

Australski premijer Anthony Albanese, koji se godinama zalaže za Assangeovo oslobađanje, rekao je da je s njim razgovarao telefonom nakon slijetanja aviona.

"Imao sam veoma topao razgovor s njim ove večeri, bio je darežljiv u svojim pohvalama za napore australske vlade. Australska vlada se bori za australske državljane, to je ono što činimo", rekao je Albanese na press konferenciji.

Konačno kraj: Nakon 14 godina Julian Assange je slobodan čovjek

Konačno kraj: Nakon 14 godina Julian Assange je slobodan čovjek

Assangeov dolazak označava kraj sage tokom koje je proveo više od pet godina u britanskom zatvoru i sedam godina u azilu u ekvadorskoj ambasadi u Londonu, gdje je osporavao izručenje u Švedsku zbog navoda o seksualnom napadu i izručenje u Sjedinjene Američke Države, gdje mu je prijetilo 18 kaznenih optužbi.

Optužbe proizlaze iz 2010. kada je WikiLeaks objavio stotine hiljada povjerljivih američkih vojnih dokumenata o ratovima Washingtona u Afganistanu i Iraku, što predstavlja jedno od najvećih curenja tajnih informacija u američkoj historiji.

Tokom trosatnog saslušanja, održanog ranije na američkom teritoriju Saipan, Assange je priznao krivicu za jednu tačku optužnice, odnosno za udruživanje radi dobivanja i otkrivanja povjerljivih dokumenata američke nacionalne odbrane, no rekao je da je vjerovao da je prvi amandman američkog ustava, koji jamči slobodu govora, štitio njegove postupke.

"Radeći kao novinar poticao sam svoj izvor da (mi) pruži informacije za koje je rečeno da su povjerljive kako bih te informacije objavio", rekao je sudu.

"Vjerovao sam da prvi amandman štiti tu djelatnost, no prihvaćam da je to bilo kršenje statuta o špijunaži".

Okružna sutkinja Ramona V. Manglona je prihvatila njegovo priznanje krivice, istaknuvši da je američka vlada ukazala na to da nije bilo žrtava zbog Assangeovih postupaka.

Unaprijed je poželjela Assangeu, koji će 3. jula napuniti 53 godine, sretan rođendan te ga je oslobodila na temelju vremena koje je već proveo u britanskom zatvoru.

Dok američka vlada Assangea smatra bezobzirnim jer je ugrozio njene agente objavom njihovih imena, njegove ga pristalice pozdravljaju kao heroja zbog promicanja slobode govora i razotkrivanja ratnih zločina.

"Čvrsto vjerujemo da gospodin Assange nikada nije trebao biti optužen prema Aktu o špijunaži zbog zadataka koje novinari obavljaju svakoga dana", rekao je novinarima ispred sudnice njegov američki advokat Barry Pollack.

Kazao je da će se rad WikiLeaksa nastaviti.

Assangeova britanska i australska advokatica Jennifer Robinson je zahvalila australskoj vladi što je osigurala Assangeovo puštanje na slobodu. Njegov otac John Shipton je za Reuters rekao da mu je laknulo.

"Da se Julian može vratiti u Australiju i redovno viđati svoju porodicu i raditi obične stvari u životu, (to) je bogatstvo. Ljepota običnog je bit života", kazao je Shipton u Canberri, gdje je čekao svog sina.

Alarmantan presedan

Assange je pristao priznati krivicu za jednu tačku optužnice, prema sudskim dokumentima okružnog suda za Sjevernomarijanske otoke.

Američki teritorij u zapadnom Pacifiku je odabran zbog Assangeovog protivljenja odlasku u kontinentalan dio SAD-a te zbog blizine teritorija Australiji, rekli su tužitelji.

Političari u Australiji koji su se zalagali za njegovo oslobađanje su izrazili zabrinutost zbog priznavanja krivice na američkom tlu, rekavši da je Assange novinar koji je osuđen zbog obavljanja svog posla.

"To je zaista alarmantan presedan. To je stvar koju bismo očekivalo u autoritarnoj ili totalitarnoj zemlji", rekao je Andrew Wilkie, nezavisni zastupnik i predvodnik parlamentarne skupine koja se zalagala za Assangea.

Assange je proveo više od pet godina u objektu koji je sutkinja Manglona nazvala jednim od najstrožih zatvora u Velikoj Britaniji te sedam godina u ekvadorskoj ambasadi u Londonu dok se borio protiv izručenja.

Dok je bio u ambasadi, dobio je dvojicu sinova sa Stellom, advokaticom  koja je bila dio njegovog pravnog tima. Vjenčali su se 2022. u zatvoru Belmarsk u Londonu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije