Još jedna država odobrila lijek za liječenje teško oboljelih od COVID-19

Radiosarajevo.ba
Još jedna država odobrila lijek za liječenje teško oboljelih od COVID-19
Agencije / Rezultati istraživanja

Remdesivir je prvi lijek za koji se tokom ispitivanja na ljudima pokazalo da je učinkovit u liječenju koronavirusa, a Južna Koreja, Japan, Indija i Sjedinjene Američke Države već su ga odobrili za hitnu upotrebu.

Singapurska Agencija za zdravstvene nauke (HSA) saopćila je da će dati uvjetno odobrenje za upotrebu Remdesivira u liječenju odraslih pacijenata koji imaju nisku razinu kisika u krvi ili zahtijevaju dodatni kisik.

"Iako su podaci o djelotvornosti i sigurnosti ovog lijeka trenutno vrlo ograničeni, HSA je ubrzao istraživanje Remdesivira zbog hitne potrebe za javno zdravstvo tokom pandemije COVID-19", navodi se u izjavi HSA-e.

Singapur ima gotovo 39.000 slučajeva zaraze koronavirusom, no do sada je od komplikacija povezanih s virusom umrlo samo 25 osoba, a tri pacijenta su trenutno na intenzivnom odjelu.

Prema studiji koja je jučer objavljena, Remdesivir je spriječio razvoj plućnih bolesti kod majmuna zaraženih koronavirusom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije