Još jedan udar na zakonodavstvo: Trump mimo Kongresa ruši Obamacare

Radiosarajevo.ba
Još jedan udar na zakonodavstvo: Trump mimo Kongresa ruši Obamacare
Predsjednik SAD-a je potpisao izvršnu naredbu kojom se privatnim osiguravateljima omogućuje ugovaranje polica zdravstvenog osiguranja izuzetih iz propisa "Obamacarea", koje mogu biti s manje usluga, a time i jeftinije.

"To vladu neće stajati gotovo ništa, ali će ljudi imati jako, jako dobru skrb. A kad kažem ljudi, govorim o milionima i milionima ljudi", rekao je Trump potpisujući naredbu, prenosi Hina.

Trump je u izvršnoj naredbi ciljao na to da dopusti malim poduzetnicima da se povezuju preko granica saveznih država i kupuju jeftinije, manje zakonski uređena zdravstvena osiguranja za svoje zaposlenike s manje beneficija. Trumpova naredba slabi Obamacare djelomice i time što čini dostupnijim zdravstvena osiguranja koja ne pokrivaju zdravstvene usluge poput trudnoće i skrbi za novorođenče, lijekove na recept i psihičko zdravlje i liječenje ovisnosti.

Obamacare zahtijeva da zdravstvena osiguranja većine malih poduzetnika i pojedinaca pokrivaju i te usluge. Demokrati ocjenjuju da je riječ, ni manje ni više, nego o "sabotaži" zdravstvenog sistema.

"Ako sistem bude lošiji, budite sigurni da će odgovornost za to snositi isključivo predsjednik", rekao je Chuck Schumer, čelnik demokratske opozicije u Senatu.

Za provedbu izvršne naredbe trebat će mjeseci i njome će se obuhvatiti tek manji dio stanovništva.

No nakon ovogodišnjeg neuspjelog djelomičnog povlačenja zakona iz 2010. u Kongresu, Trump želi djelovati sredstvima koja su mu na raspolaganju, u ovom slučaju putem kontrole i saveznih zakona o sektoru zdravstva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije