Još jedan smrtonosan napad ajkule: Stradao turist (59) u Novoj Kaledoniji

0
Radiosarajevo.ba
Još jedan smrtonosan napad ajkule: Stradao turist (59) u Novoj Kaledoniji
Foto: Wikipedia / Ilustracija

Još jedan napad ajkule koja je ubila 59-godišnjeg australskog turista,desio se u blizini prepune plaže u Novoj Kaledoniji, francuskom prekomorskom području.

Muškarac je jučer plivao udaljen 150 metara od plaže u glavnom gradu Nouméi kada ga je morski pas napao, ugrizavši ga nekoliko puta, potvrdile su vlasti.

Dvije osobe koje su plovile svojim čamcem u blizini vratile su ga na plažu, gdje su ga hitne službe pokušale spasiti. Imao je teške rane na nozi i objema rukama, te je preminuo na mjestu nesreće unatoč pokušajima reanimacije. Mnogi su se ljudi u to vrijeme nalazili u vodi, tako da su mogli svjedočiti napadu na plaži Chateau-Royal. 

Premijer KS Nihad Uk objavom fotografije na Instagramu proslavio 36. titulu Real Madrida

Premijer KS Nihad Uk objavom fotografije na Instagramu proslavio 36. titulu Real Madrida

Nova Kaledonija 13. po broju napada morskih pasa

Kupači su panično reagirali na napad hitno napustivši vodu, a policija je potom evakuisala šire područje. Gradonačelnica Sonia Lagarde naredila je zatvaranje većine plaža u tom području i hvatanje morskog psa. Podignuti su dronovi, pomoću kojih su uočena dva morska psa, prije nego što je operacija obustavljena zbog mraka. 

Lokalni tužitelj Yves Dupas rekao je da će istraga otkriti okolnosti napada koji se dogodio unutar zone koju nadziru spasioci. Morski pas je prošlog mjeseca, također u blizini plaže Chateau-Royal, teško povrijedio 49-godišnjeg plivača. Nekoliko dana nakon toga morski pas je napao surfera koji je ipak prošao bez povreda. 

Nova Kaledonija je locirana južno od Vanuatua, odnosno 1200 kilometara istočno od Australije. Nalazi se na 13. mjestu u svijetu po ukupnom broju napada morskih pasa, prema podacima Prirodoslovnog muzeja Floride, koji vodi popis napada morskih pasa u svijetu od 1958. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije