John Kirby: Rusija mora biti opreznija kada obavlja letove u međunarodnom zračnom prostoru

3
FENA
John Kirby: Rusija mora biti opreznija kada obavlja letove u međunarodnom zračnom prostoru
Foto: EPA-EFE / John Kirby

Američki zvaničnici poručili su ruskom ambasadoru u Sjedinjenim Američkim Državama da Moskva mora biti opreznija kada obavlja letove u međunarodnom zračnom prostoru, izjavio je danas, 15. marta, portparol Bijele kuće John Kirby, nakon pada američkog vojnog drona u Crno more kada su ga presreli ruski borbeni avioni.

State Department u utorak, 14. marta je pozvao ruskog ambasadora u Sjedinjenim Državama Anatolija Antonova kako bi izrazili zabrinutost zbog tog incidenta, prvog takve vrste od izbijanja rata u Ukrajini prije više od godinu dana.

"Poruka koju smo prenijeli ambasadoru je da Rusija mora biti opreznija u letovima njenih aviona u međunarodnom zračnom prostoru u blizini američkih aviona koji, opet, obavljaju letove na potpuno legalne načine, obavljajući misije podrške interesima naše nacionalne sigurnosti", izjavio je Kirby u intervjuu za CNN.

Umrla Fatima, majka lijepe Jasmine, bosanske vile koja je skočila u herojsku smrt

Umrla Fatima, majka lijepe Jasmine, bosanske vile koja je skočila u herojsku smrt

Kirby je također izjavio da nadzorni dron MQ-9 nije pronađen i možda nikada neće biti pronađen, s obzirom na dubinu Crnog mora gdje je pao.

"Nije pronađen, i nisam siguran da ćemo moći da ga izvučemo. Tamo gde je pao u Crno more veoma je, veoma duboka voda. Tako da još procjenjujemo da li može biti bilo kakvih napora za izvlačenje, a možda i neće", dodao je Kirby.

Pentagon je saopštio da je jedan od ruskih aviona Su-27 udario u propeler drona u utorak, čineći ga neoperativnim, dok je rusko ministarstvo odbrane okrivilo "oštro manevrisanje" bespilotne letjelice za pad i saopštilo da jedan njenih aviona nije zakačilo dron.

Antonov je izjavio da se dron "namjerno i provokativno kretao prema ruskoj teritoriji s isključenim transponderima".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije