Joe Biden se oglasio po pitanju kazne za saudijskog princa

1
Radiosarajevo.ba
 Joe Biden se oglasio po pitanju kazne za saudijskog princa

Novoizabrani predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden zaključio je da su diplomatski troškovi kazne prijestolonasljednika Saudijske Arabije Mohammeda bin Salmana previsoki.

Ovakvu odluku potvrdili su visoki službenici administracije, uprkos detaljnom američkom obavještajnom izvještaju da je Mohammed bin Salman direktno odobrio ubistvo Jamala Khashoggija, novinara i kolumnistu Washington Posta koji je raskomadan u oktobru 2018. godine u Istanbulu, piše New York Times.

Potez Bidena uslijedio je nakon višednevne rasprave u kojoj mu je njegov novoformirani tim za nacionalnu sigurnost savjetovao da ne postoji način da saudijskom princu zabrani ulazak u Sjedinjene Države ili da uvede sankcije bez narušavanja odnosa s jednim od ključnih američkih savjetnika u arapskom svijetu.

Ovakva odluka će definitivno razočarati zajednicu za ljudska prava i članove njegove vlastite stranke koji su tokom Trumpovog vodstva bili poprilično glasni po ovom pitanju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije