Joe Biden pozvao Xi Jinpinga i Vladimira Putina na sastanak

3
Radiosarajevo.ba
Joe Biden pozvao Xi Jinpinga i Vladimira Putina na sastanak
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Joe Biden, predsjednik SAD

Američki predsjednik Joe Biden pozvao je kolege Xi Jinpinga i  Vladimira Putina, na virtualni klimatski sastanak na vrhu koji planira organizirati 22. i 23. aprila, rekao je AFP-u dužnosnik State Departmenta.

Na ovaj je sastanak pozvano 40 svjetskih lidera. Svrha samita je obilježiti povratak Washingtona na prvu liniju borbe protiv klimatskih promjena, nakon što je od njih odustala prethodna administracija bivšega američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Novi američki predsjednik rekao je da planira organizirati klimatski samit 22. aprila kako bi se ono poklopilo s obilježavanjem Dana Zemlje, a prije velikog sastanka UN-a zakazanog za novembar u škotskome Glasgowu, piše Hina.

Na kraju je odlučeno da samit traje dva dana, no da se održi virtualno zbog pandemije.

Kako je i obećao, Joe Biden je već prvog dana u Bijeloj kući obnovio američko sudjelovanje u Pariškom klimatskom sporazumu iz kojeg je njegov prethodnik povukao Sjedinjene Američke Države.

Povratak SAD, druge zemlje na svijetu po emisiji ugljičnog dioksida, u klimatski sporazum na snazi je od 19. februara, što znači da su gotovo sve nacije planeta danas sudionice sporazuma potpisanog 2015. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije