Joe Biden pod sve većim pritiskom da zatraži hitno pomirenje

Radiosarajevo.ba
Joe Biden pod sve većim pritiskom da zatraži hitno pomirenje
Foto: EPA-EFE / Joe Biden

U četvrtom telefonskom razgovoru sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahu od početka sukoba američki predsjednik Joe Biden je istakao kako očekuje skoru deeskalaciju nasilja.

"Izraelsko rukovodstvo smatra da je ovo običan blef, i da djela neće pratiti riječi. Zbog toga smatraju da imaju potpunu slobodu da nastave razorne napade na civilno stanovništvo Gaze kao do sada.", istakao je Omar Baddar, politički analitičar, prenosi Balkans Aljezzera.

Biden se još uvijek opire međunarodnom pritisku da se priključi ostalim svjetskim liderima u pozivima na hitno uspostavljanje primirja uprkos sve glasnijim zahtijevima da to učini. Pojedini savjetnici su od njega tražili da zauzme oštriji stav.

"Vjerujem da trebamo biti solidarni sa Palestincima i Izraelcima koji rade na gradnji budućnosti koju će oblikovati jednakost mir i suživot, a ne s netolerantnim ekstremistima na bilo kojoj strani koji budućnost žele uništiti. U ovom trenutku krize, SAD treba tražiti hitno uspostavljanje primirja", istakao je Bernie Sander, nezavisni senator.

Grupa demokratskih kongresmena zastupničkom domu je donijelo rezoluciju o blokiranju prodaje navodećih projektila vrijednih 735 miliona dolara Izraelu.

"Obustavimo prodaju oružja koje ubija djecu i porodice. Dosta", objavila je kongresmena Rashida Tlaib je na svom Twitter profilu.

"SAD ne bi trebao odobravati prodaju oružja izraelskoj vladi koja naše resurse koristi za bombardovanje međunarodnih medijskih kuća, škola, bolnica, humanitarnih misija i civilnih objekata. Naša je odgovornost zaštititi ljudska prava", poručila je Alexandria Ocasio-Cortez.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije