Biden razgovarao sa Netanyahuom, zatražio prekid sukoba u Gazi

4
AA
Biden razgovarao sa Netanyahuom, zatražio prekid sukoba u Gazi
EPA / Joe Biden i Benjamin Netanyahu

Američki predsjednik Joe Biden zatražio je od izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da odmah zaustavi sukob s Gazom, rekla je glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre.

Četvrti telefonski razgovor dvojice čelnika u sedam dana uslijedio je nakon što je Netanyahu izjavio da ne može odrediti vremenski okvir za završetak sukoba koji traje više od sedam dana.

Biden je suočen sa sve većim pritiskom, čak i od kolega demokrata, da preuzme aktivniju i više javnu ulogu u nastojanjima da se dogovori prekid vatre.

"Dvojica čelnika vodila su detaljan razgovor o događajima u Gazi, izraelskom napretku u slabljenju Hamasa i drugih terorističkih elemenata i tekućim diplomatskim nastojanjima regionalnih vlada i Sjedinjenih Država", kazala je glasnogovornica Jean-Pierre novinarima.

"Predsjednik je premijeru kazao da danas očekuje značajnu deeskalaciju u smjeru prekida vatre", dodala je. Razgovor se dogodio prije nego što je Biden napustio Washington i otputovao u Connecticut.

U sukobima Izraela i Hamasa u deset dana poginulo je 219 Palestinaca i 12 Izraelaca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije