Joe Biden našao dvoje novih ministara

1
Hina
Joe Biden našao dvoje novih ministara
Foto: EPA-EFE / Joe Biden

Joe Biden, izabrani američki predsjednik, imenovat će bivšu predsjednicu američke središnje banke Janet Yellen za ministricu finansija u svojoj administraciji, objavili su Wall Street Journal i New York Times pozivajući se na izvore koji su dobro upućeni u takvu odluku.

Yellen je prva žena koja je bila na čelu američke središnje banke, a također će biti i prva žena na čelu ministarstva finansija, bude li nominirana i potvrđena u Senatu. Ima 74 godine.

Posao će preuzeti u trenutku kada globalna pandemija koronavirusa negativno utječe na ekonomska u SAD izazivajući pad ekonomije, prenosi Hina.

Istovremeno, bivši državni sekretar John Kerry, koji je 2015. potpisao Pariški klimatski sporazum u ime SAD-a, iz kojeg se još uvijek aktualni predsjednik Donald Trump povukao, najvjerojatnije će biti zadužen za klimu u novoj administraciji.

To se smatra očitim znakom da će nova administracija obnoviti privrženost SAD-a borbi protiv klimatskih promjena.

"Vraćam se u vladu kako bih vratio Ameriku natrag na put obračunavanja s najvećim izazovom ove generacije i onih koje će uslijediti", napisao je Kerry na Twitteru nakon objave o imenovanju.

"Klimatska kriza traži ništa manje nego da svi zajedno upremo", dodao je.

Kerry, dugogodišnji Bidenov senatski kolega, prijatelj i politički saveznik koji je stajao uz njega i u trenucima krize njegove kandidature, sa sobom je donio utjecaj i veze koje je stekao kao vrhunski diplomat iz mandata predsjednika Baracka Obame.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije