Joe Biden donio novu odluku: Bjanko tekst sankcija

1
Radiosarajevo.ba
Joe Biden donio novu odluku: Bjanko tekst sankcija
Foto: EPA-EFE / Joe Biden

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden sačinio je bjanko tekst sankcija o zamrzavanju imovine i interesa za lica za koja se procijeni da djeluju protivno interesima mira, prosperiteta i europskim te euroatlantskim integracijama zemalja Zapadnog Balkana, te se istim zabranjuje ulaz u SAD ili izdavanje bilo kojih oblika viza za vrijeme trajanja sankcija protiv njih.

„Ovlašću koja mi je dodijeljena Ustavom i zakonima Sjedinjenih Američkih Država, kao Predsjedniku ja, Joseph R. Biden JR., predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, ovim proširujem opseg nacionalne vanredne situacije proglašene izvršnom naredbom 13219 od 26. juna 2001. utvrđujući da je situacija na teritoriji bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i Republike Albanije, nazadovala u protekle dvije decenije, u smislu napretka ka efikasnom i demokratskom upravljanju i punoj integraciji u transatlantske institucije, što predstavlja neobičnu i izvanrednu prijetnju nacionalnoj sigurnosti i stranim državama politika Sjedinjenih Država“, navodi se u preambuli naredbe.

Radnje koje su doprinijele navedenom nazadovanju uključuju, između ostalog podrivanje poslijeratnih sporazuma i institucija nakon raspada bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, kao i široko rasprostranjenu korupciju unutar različitih vlada i institucija na Zapadnom Balkanu.

Shodno tome, predsjednik SAD-a je naredio zamrzavanje svakog oblika vlasništva ili raspolaganja nad imovinom i/ili interesima osobama koje će se naći na budućoj listi zbog toga što su odgovorne za, ili saučesnici u, ili direktno uključeni u radnje ili politike koje narušavaju i potkopavaju regionalni mir, saradnju, ili zajedničko priznavanje raznih sporazuma, okvira ili mehanizama, a što uključuje i Dejtonski mirovni sporazum, odluke Visokog predstavnika, Vijeća za implementaciju mira ili njegovog Upravnog odbora, te Međunarodni krivični sud za Jugoslaviju, odnosno Međunarodni rezidualni mehanizam kao njegovog nasljednika, piše N1

Sankcije se takođe odnose na:

– osobe za koje se zaključi da su učestvovale ili direktno ili indirektno bile uključene u ozbiljno kršenje ljudskih prava na Zapadnom Balkanu;

– osobe za koje se zaključi da su učestvovale ili direktno ili indirektno bile uključene u korupciji na Zapadnom Balkanu, a koje su obavljale funkcije u vladi ili funkcije vezane za vlade na Zapadnom Balkanu na bilo kojem nivou, na način da su neovlašteno prisvajali javna sredstva ili oduzimali privatna sredstva za ličnu korist ili u političke svrhe ili kao mito;

– osobe koje su materijalno pomogle, sponzorisale ili pružale finansijsku, materijalnu ili tehnološku podršku ili robu ili usluge ili podržavale bilo kojoj osobi čija su imovina i interesi u imovini blokirani u skladu sa ovom naredbom;

– ili osobama koje će biti vlasnici ili koje će kontrolisati ili djelovati ili trebaju da djeluju u ime ili za račun bilo koga, direktno ili indirektno, čiji su imovina i interesi u imovini blokirani u skladu sa ovom naredbom.

Nadalje, izvršna naredba navodi listu zabrana koje se odnose na ova lica i prema njima, kao što su bilo koje doniranje novca ili dobara licima na listi sankcija, za što se navodi da bi u protivnom ozbiljno narušilo ovu naredbu.

Također se njom suspenduje i bilo koji oblik ulaska u Sjedinjene Američke Države, što uključuje i emigraciju u tu državu, te se zabranjuje izdavanje viza navedenim licima.

Bijela kuća i State Department još uvijek nisu objavili spisak imena osoba koje će se naći na udaru gore navedenih sankcija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije