Jezivi Putin okružio se ženama i prijetio: Uvođenje sankcija Moskvi je kao objava rata

17
Anadolija
Jezivi Putin okružio se ženama i prijetio: Uvođenje sankcija Moskvi je kao objava rata
Foto: EPA-EFE / Putin se okružio ženama pa prijetio?!

Uvođenje sankcija Zapada Moskvi je kao objava rata, rekao je u subotu ruski predsjednik Vladimir Putin.

Govoreći na sastanku sa ženama zaposlenima u nekim ruskim avio-kompanijama uoči Međunarodnog dana žena 8. marta, Putin je kazao: "Mnogo toga što se dešava, sa čime se suočavamo, su načini borbe protiv Rusije. Sankcije koje se uvode su slične objavi rata, ali, hvala Bogu, do toga još nije došlo-"

Pokušaj uvođenja zone zabrane letova

Putin je i zaprijetio da bi svaki pokušaj uvođenja zone zabrane letova iznad Ukrajine bio pridruživanje sukobu.

Generalni sekretar NATO saveza: Nije kasno za pobjedu Ukrajine

Generalni sekretar NATO saveza: Nije kasno za pobjedu Ukrajine

"Sada čujemo da je potrebno uspostaviti zonu zabrane letova iznad teritorije Ukrajine. To je nemoguće učiniti na teritoriji same Ukrajine, moguće je samo na teritoriji nekih susjednih država. Ali svako kretanje u ovom pravcu mi ćemo smatrati učešćem u oružanom sukobu zemlje sa čije teritorije će dolaziti prijetnje našim vojnicima. Odmah ćemo ih smatrati učesnicima vojnog sukoba, pri čemu je svejedno kojim organizacijama pripadaju", rekao je on.

Putin je ponovio da Rusija ne može jednostavno "preći preko" izjava ukrajinskih zvaničnika o njihovim namjerama da razviju nuklearno oružje, rekavši da bi njihov susjed mogao brzo postati nuklearna sila sa sovjetskim naslijeđem i pomoći Zapada.

Nuklearne sposobnosti Ukrajine

"Ukrajina je imala nuklearne sposobnosti još od sovjetskih vremena. A što se tiče obogaćivanja i nuklearnih elemenata, oni mogu obaviti taj posao. Osim toga, Kijev ima i raketne sposobnosti. Također, tamo, s druge strane okeana, oni će pomoći da se to uradi", kazao je Putin te dodao:

"Tražimo demilitarizaciju te zemlje, jer želimo jasno i eksplicitno razumjeti gdje se nalazi koje oružje i pod čijom kontrolom," rekao je Putin.

Namjera Ukrajine da se pridruži NATO-u

U svom obraćanju, ruski predsjednik je također istakao da bi namjera Ukrajine da se pridruži NATO-u mogla dovesti i do teških posljedica.

"Ciljevi ruske operacije u Ukrajini su denacifikacija i demilitarizacija zemlje, osiguranje neutralnog statusa. Zašto neutralni status? Jer ako zemlja ima neutralni status, onda neće ući u NATO", rekao je Putin, pa nastavio:

"Da je Ukrajina nuklearna sila i članica NATO-a, Alijansi ne bi bile potrebne balističke rakete za odvraćanje Rusije, već bi Rusiju držala na nišanu nuklearnog oružja na vlastitoj granici."

"Ciljevi demilitarizacije"

Ciljevi demilitarizacije su, kako je rekao, gotovo ostvareni jer su "skladišta naoružanja, municije, avijacije i sistema protivvazdušne odbrane skoro uništena".

Putin je govorio i lažne stvari poput toga da je Rusija već osam godina "pokušavala mirno da okonča sukob u Donbasu" i da zahtjevi otcijepljenih regija "nisu bili veliki". Također je rekao da su "mjere preduzete protiv njih bile preoštre", i osudio zapadne zemlje što "skoro deceniju nisu primijetile probleme ljudi koji žive u Donbasu".

Uoči pokretanja rata protiv Ukrajine prošle sedmice, Rusija je priznala dvije enklave koje drže proruski separatisti u ukrajinskoj regiji Donbas kao nezavisne države.

Pitanje evakuacije civila

Povodom pitanja evakuacije civila, Putin je u stilu Slobodana Miloševića kazao da je Rusija odmah pristala na prijedlog Ukrajine da organizuje humanitarne koridore u gradovima Mariupolj i Volnovaha, ali civilima nije dozvoljeno da odu.

"Vidite šta se dešava, nikome nije dozvoljeno da ode. Koriste se kao živi štit. Ko tako postupa? Naravno, neonacisti", dodao je Putin.

On je također naveo da je oko 6.000 stranih studenata držano na željezničkoj stanici u ukrajinskom gradu Harkivu, te ih je nazvao "taocima".

"Militanti sa Bliskog istoka i evropskih zemalja"

Istakao je također da je ruska vojska uočila militante sa Bliskog istoka i nekih evropskih zemalja u Ukrajini.

Putin je također objasnio svoju odluku da ruske nuklearne snage stavi u stanje visoke pripravnosti, rekavši da je to izazvala izjava britanske ministrice vanjskih poslova Elizabeth Truss, koja je rekla da NATO učestvuje u sukobu u Ukrajini.

Ruski lider je negirao da će Rusija uvesti vanredno stanje, rekavši da se u zemlji vojno stanje nameće predsjedničkim dekretom u slučaju vanjske agresije.

"Ali mi nemamo takvu situaciju i nadam se da je nećemo ni imati", rekao je Putin.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (17)

/ Povezano

/ Najnovije