Putin ovo nije očekivao: Dva bliska prijatelja mu okrenula leđa

1
Radiosarajevo.ba
Putin ovo nije očekivao: Dva bliska prijatelja mu okrenula leđa
Foto: EPA / Infantinovo "njet" Putinu

Ruski predsjednik Vladimir Putin iznenađen je oštrinom sportskih sankcija nametnutih njegovoj zemlji, a svakom apsolutističkom režimu sport kao oblik međunarodne promocije jako je važan.

Mislio je "pomahnitali Vladimir", kako ga zovu zapadni mediji, da će mu njegovi ugledni "prijatelji" iz svijeta sporta - predsjednik MOO-a Thomas Bach i šef FIFA-e Gianni Infantino – opet progledati kroz prste.

Kao što su to činili, prvenstveno MOO, kad je riječ o blažem kažnjavanju za državni doping i prikrivanju pozitivnih dopingaških nalaza. Tada su ruski sportisti, doduše bez prava na svoju himnu i zastavu, nesmetano osvajali medalje na zimskim i ljetnim olimpijskim igrama.

Hit na TikToku: Pjevao od Sarajeva do Beča, suputnici u autobusu ga slušati 14 sati

Hit na TikToku: Pjevao od Sarajeva do Beča, suputnici u autobusu ga slušati 14 sati

No ubijanje nedužnih ljudi u susjednoj državi daleko je veći civilizacijski grijeh. Za njega moraju čuti i građani Rusije koji, dobrim dijelom, žive u medijskoj blokadi.

No, kada vide da su im iz međunarodnih takmičenja izbačene sve reprezentacije, ali i pojedinci, onda će možda ipak početi vjerovati da nešto ipak nije u redu s njihovim velikim vođom, piše Večernji.

Kao što je teško predvidjeti koliko će ruska agresija na Ukrajinu trajati, tako je i teško reći kada će Rusija biti vraćena u međunarodnu sportsku zajednicu.

No kada to i bude moguće, ruskim bi sportistima povratak na scenu mogao biti vrlo neugodan, s obzirom na puno antiruskih sentimenata, odnosno transparenata, uzvika, zvižduka, pa čak i bojkota... gdje god u svijetu nastupali.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije