Jezive scene: Na cesti se stvorile pukotine duboke čak 1300 metara, evakuisane hiljade ljudi

1
Hina
Jezive scene: Na cesti se stvorile pukotine duboke čak 1300 metara, evakuisane hiljade ljudi
Foto: Twitter / Rupe na cestama

Hiljade ljudi evakuirano je posljednjih dana iz nekoliko stambenih zgrada u gradu Tianjinu na sjeveru Kine, nakon što je urušavanje tla stvorilo velike pukotine na obližnjim ulicama, objavili se lokalne vlasti.

Velike pukotine pojavile su se na cestama u blizini stambenog kompleksa u okrugu Jinnan u višemilionskom Tianjinu. Prema informacijama koje su na društvenim mrežama objavile lokalne vlasti, pukotine sežu do dubine od 1300 m.

Od 3. juna evakuirano je 3899 stanovnika iz najmanje tri zgrade, visine od 25 spratova, u obližnje hotele, prenosi Global Time.

Postupak protiv sutkinje Lejle Numanović iz Gradačca zbog prepisivanja dijelova iz druge odluke

Postupak protiv sutkinje Lejle Numanović iz Gradačca zbog prepisivanja dijelova iz druge odluke

Gradska uprava Tianjina nazvala je incident "iznenadnom geološkom katastrofom" nakon prvih informacija koje su dobili od stručnjaka i nekoliko vladinih odjela koji su snimili lokacije.

Od ruske invazije na Ukrajinu, europske obavještajne službe otkrile su ruske špijunske aktivnosti u blizini lokacija ključnih energetskih postrojenja. Prošli mjesec dužnosnici NATO-a izrazili su "jake sumnje" da je Rusija već minirala podvodnu infrastrukturu tvrtki koje upravljaju naftnim i plinskim platformama, cjevovodima, električnim priključcima i telekomunikacijskim kabelima.

Times podsjeća i da je da je Washington Post pisao o tome da je CIA upozorena na potencijalni napad na naftovodna postrojenja lani u junu.

Kina postavlja na Kubi špijunsko postrojenje za prisluškivanje SAD-a

Kina postavlja na Kubi špijunsko postrojenje za prisluškivanje SAD-a

Novi britanski plan zaštite energetske i telekomunikacijske infrastrukture u Sjevernom moru predviđa blisku suradnju s NATO-om, korištenje bespilotnih letjelica i slanje specijaliziranog vojnog broda za zaštitu podmorja od ruske sabotaže. U aprilu je britanski ministar Shapps prisustvovao sastanku osam drugih europskih zemalja u belgijskoj luci Ostend gdje se razgovaralo o izgradnji najveće mreže obnovljive energije na svijetu u Sjevernom moru, s ciljem opskrbe 300 miliona kućanstava do 2050. godine.

"Ne može se isključiti da je bušenje geotermalnih izvora rezultiralo gubitkom tla i njegovim urušavanjem u tom području", priopćili su.

Na fotografijama objavljenih na društvenim mrežama mogu se vidjeti iskrivljene ceste, a navedeni je 'incident' skrenuo pažnju na pitanje sigurnosti stambenih zgrada u Kini. Inače, kineska je vlada uvela stroga pravila i oštre kazne u slučaju nezadovoljavajućeg upravljanja nekretninama.

Osim toga, kineske su vlasti nedavno inicirale nekoliko sastanaka na visokoj razini o pripremi za geološke i skrivene katastrofe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije