Historijski dogovor: Volodimir Zelenski razgovarao sa kineskim predjsednikom Xi Jinpingom

0
Radiosarajevo.ba
Historijski dogovor: Volodimir Zelenski razgovarao sa kineskim predjsednikom Xi Jinpingom
Foto: Twitter / Xi Jinping i Volodimir Zelenski

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je telefonski razgovarao s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom prvi put od ruske invazije Ukrajine.

"Imao sam dug i sadržajan telefonski razgovor s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom. Vjerujem da će ovaj poziv, kao i imenovanje ukrajinskog ambasadora u Kini, dati snažan poticaj razvoju naših bilateralnih odnosa", rekao je Zelenski.

U telefonskom razgovoru Xi i Zelenski razmijenili su mišljenja o ukrajinskoj krizi, pri čemu je Xi ponovno potvrdio podršku Kine mirovnim pregovorima, navodi se u saopćenju kineske vladi.

Bravo, Bosanac: Milan Đurić postigao dva gola protiv Lazija

Bravo, Bosanac: Milan Đurić postigao dva gola protiv Lazija

"Xi je rekao da će Kina poslati posebnog izaslanika u Ukrajinu i druge zemlje kako bi pomogao u "dubinskoj komunikaciji" sa svim stranama za političko rješenje ukrajinske krize", saopćila je vlada republike Kine.

"Xi je također rekao da je Kina voljna nastaviti pružati humanitarna pomoć Ukrajini", dodali su iz vlade.

"Kina neće gledati vatru s druge strane, niti dolijevati ulje na vatru, a kamoli iskoristiti priliku za profit", rekao je Xi, priznajući da je kriza imala "veliki uticaj" na međunarodnom nivu i da je jedino rješenje dogovor, prenosi CNN.

Ovaj poziv je predstavljao "vrlo važan razgovor", rekao je šef kabineta ukrajinskog predsjednika Andriy Yermak u objavi na Telegramu.

Xi se u martu u Moskvi sastao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije