Najmanje 30 mladića umrlo u brutalnim obredima u Južnoj Africi

2
Radiosarajevo.ba
Najmanje 30 mladića umrlo u brutalnim obredima u Južnoj Africi
Arhiv / Ilustracija

Najmanje 30 mladića umrlo je u južnoafričkoj pokrajini East Cape, a njih 80 je hospitalizirano, tokom tradicionalnog sezonskog običaja inicijacije, rekli su u nedjelju iz Kuće tradicionalnih vođa.

U razgovoru s lokalnom televizijom eNCA, Nkosi Langa Mayuso izjavio je: "Izgubili smo oko 30 mladića... umrli su od dehidracije, sepse, neadekvatne brige o ranama."

U Južnoj Africi skoro je polovica ljetne "Ulwaluko" sezone tokom koje je na hiljade mladih muškaraca u dobi od 16 godina i više podvrgnuto tradicionalnom obrezivanju i sličnim ritualima koji označavaju njihov prijelaz iz djetinjstva u odraslu dob, javlja Hina.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Nakon što ih obreže/suneti tradicionalni doktor, od dječaka se očekuje da provedu neko vrijeme u samoći u južnoafričkoj divljini. U tom procesu mnogima od njih nije pružena adekvatna njega, rekao je Mayuso.

Glavni sekretar Kongresa tradicionalnih vođa Južne Afrike, Zolani Mkiva, za eNCA je kazao kako se trebaju povući drastični potezi kako bi se izbjegli nepotrebni smrtni slučajevi koji se događaju svake godine.

Premijer Eastern Capea Oscar Mabuyane izjavio je kako se glavnina smrti dogodila u ilegalnim inicijacijskim školama, naglašava da pri pravilnom izvođenju inicijacije nema smrtnih slučajeva.

"Ove škole ne pridonose očuvanju naših tradicija u sigurnim uvjetima", dodao je.

Oko 70,000 dječaka registriralo se za obred ove godine.

Ova praksa privremeno je bila obustavljena od ožujka prošle godine do juna 2021. zbog restrikcija vezanih uz COVID-19.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije