Jeziv izvještaj UN: Pandemija izazvala smrt 228.000 djece u Aziji

1
Radiosarajevo.ba
Jeziv izvještaj UN: Pandemija izazvala smrt 228.000 djece u Aziji
Foto: EPA-EFE / Azija COVID-19 djeca

Pandemija COVID-19 izazvala je 228.000 dodatnih smrti djece u jugoistočnoj Aziji, 11.000 smrti majke i 3,5 miliona neželjenih trudnoća, stoji u izvještaju Ujedinjenih nacija.

Izvještaj se odnosi na Avganistan, Nepal, Bangladeš, Indiju, Pakistan i Šri Lanku, područja u kojima živi 1,8 milijarde ljudi. Najteže su pogođene žene, djeca i adolescenti. Jugoistočna Azija potvrdila je gotovo 13 miliona zaraženih COVID-19 i do sada 186.000 smrti povezanih s tom bolešću.

Autori izvještaja smatraju da je umrlo 228.000 više djece mlađe od pet godina u šest zemalja zato što su u pandemiji ključne službe zakazale ili nisu bile potpuno dostupne, od humanitarne pomoći u hrani do vakcinisanja.

Azija COVID-19 djeca - undefined

Foto: EPA-EFE: Azija COVID-19 djeca

Smanjenje bitnih usluga imalo je poražavajući učinak na zdravlje i ishranu najsiromašnijih porodica – stoji u izvještaju.

Broj djece liječene zbog teške pothranjenosti pao je za više od 80 odsto u Bangladešu i Nepalu. Program vakcinisanja djece pao je za 35 procenata u Indiji, odnosno za 65 odsto u Pakistanu.

Smrtnost djece narasla je najviše u Indiji u 2020. godini – za 15,4 odsto, a slijedi Bangladeš sa 13 procenata porasta.U Šri Lanki je potvrđen najveći rast smrtnosti majki – 21,5 odsto, a na drugom je mjestu Pakistan s porastom od 21,3 procenta.

U izveštaju se procijenjuje da je u pandemiji bilo 3,5 miliona neželjenih trudnoća, uključujući 400.000 među tinejdžerima, zbog nedostupnosti kontracepcije, piše Blic.

Stručnjaci u Indiji strahuju da će se postotak pothranjenosti znatno povećati u cijeloj zemlji kada pristignu potpuni podaci narednih mjeseci.

Dostupnost zdravstvenih usluga pogoršala se u pandemiji ili čak postala nedostupna te autori izvještaja predviđaju da će posljedica toga biti dodatnih 5.943 smrti među mladima jer nisu dobili zdravstvenu zaštitu za bolesti kao što su tuberkuloza, malarija, tirfus i HIV/AIDS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije