VB / Surova realnost: Fotografije "prije i poslije" pokazale šta im je donijela pandemija

22. 02. 2021. u 17:10:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Srceparajuće fotografije nekih od štićenika staračkih domova u Velikoj Britaniji ogolile su koliki je danak uzela pandemija koronavirusa. 

Mjerama sprječavanja širenja opasne zaraze bili su pogođeni i starački domovi, a mnogi od štićenika su gotovo godinu dana proveli u izolaciji.

Efekti su više nego vidljivi na licima nekada sretnih starih ljudi. Rastrgani zbog zabrane posjećivanja, zbog čega nisu mogli viđati svoje najmilije, pretrpjeli su dramatičan pad u svom mentalnom i fizičkom zdravlju, piše Daily Mail.

Dobrotvorne organizacije i zastupnici sinoć su upozorili da se nikada ne smiju ponoviti "nehumane" zabrane, te da će se Britanija s užasom osvrtati na način na koji se ponašala tokom krize prema onima u staračkim domovima.

Kako navode mediji, premijer Boris Johnson otkrit će planove za ponovno otvaranje domova za posjete jednog prijatelja ili člana porodice po stanovniku od 8. marta.

Bit će im dopuštene redovne posjete i dopušteno im je da idu u zatvorene prostore da se drže za ruke, ali ne i da se zagrle ili poljube, sve dok imaju negativan test na COVID.

Ministar zdravstva Matt Hancock rekao je da je ovo prvi korak u ublažavanju ograničenja posjeta.

No stručnjaci kažu da je to stiglo "malo prekasno" za hiljade štićenika, od kojih neki više ne prepoznaju supružnika, sinove ili kćeri.

Martin Jannaway - undefined

Foto: Daily Mail: Martin Jannaway prije i poslije

Za mnoge od 410.000 njih u Velikoj Britaniji,od kojih 70 posto ima demenciju, 11 mjeseci usamljenosti uzrokovalo je da "izgube sposobnost jesti, piti i govoriti zbog izolacije".

Udruženja navode da su mnogi umrli, a da se nisu mogli oprostiti od svojih porodica, te su odnos prema najstarijoj populaciji nazvali barbarskim.

Porodice strahuju da će u domovima i dalje pronaći načine kako zatvoriti svoja vrata, osim ako nove smjernice ne budu ozakonjene.

Nova pravila prisiljavaju štićenike da odaberu samo jednog člana porodice ili prijatelja koji ih mogu posjetiti, što će i za njih pretstavljati emotivno opterećenje.

Michael Blakstad (80), čija se supruga Trisha nalazi u domu za skrb onih sa Alzheimerovom bolesti, rekao je da su nove smjernice stigle prekasno, te da bi, da su uvedene ranije, to spasilo njegovu suprugu da krene drastilno "nizbrdo".

Kćerka Sylvije Griffiths, jedne od štićenica staračkog doma, kazala je da je njena majka izgledala odlično, a sada se jednostavno predala.

"Vidjeti tatu jednostavno je srceparajuće", rekla je kćerka Johna Rossa.

A ovo su samo neki od primjera.

Lily Henderson - undefined

Foto: Daily Mail: Lily Henderson prije i poslije


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA