Jedna poruka izazvala opću paniku u najsiromašnijoj državi Europe

3
DW
Jedna poruka izazvala opću paniku u najsiromašnijoj državi Europe
Foto: DW / Strah od rata u Moldaviji

Stanovnike Moldavije ponovo je obuzeo strah zbog mogućeg širenja ratnih sukoba na područje njihove države. Povod je jedna objava na internetskoj stranici tzv. ministarstva vanjskih poslova u Tiraspolu, glavnom gradu separatističke regije Pridnjestrovlje.

Tu je službeno saopćeno da je "ministar" Vitali Ingatjev za vrijeme virtuelnog sastanka s nekoliko ruskih dužnosnika izrazio "zabrinutost" zbog „pojačanog pritiska" na Pridnjestrovlje koji uzrokuje povećanje kapaciteta moldavske vojske, piše DW.

Po njegovom mišljenju, pozadina toga je "sukob oko Pridnjestrovlja koji nije konačno riješen". Osim toga, rekao je Ignatjev, u Moldaviji se zapaža pojačano „potiskivanje svega ruskog". To je stari narativ proruskih separatista kojim Rusija u pravilu opravdava svoje vojne agresije na neovisne države poput Gruzije, Moldavije i Ukrajine.

Učenik ili student si? Evo zašto je dobro otvoriti račun u Intesa Sanpaolo Banci

Učenik ili student si? Evo zašto je dobro otvoriti račun u Intesa Sanpaolo Banci

Strah od rata zavladao Moldavijom: Ilegalna prisutnost ruskih trupa predstavlja faktor nestabilnosti

Strah od rata zavladao Moldavijom: Ilegalna prisutnost ruskih trupa predstavlja faktor nestabilnosti

Ignatjev se žali Rusima

Ignatjev je na virtuelnom sastanku izvijestio da je vodstvo u Kišinjevu znatno povećalo izdatke za vojsku u državnom proračunu za 2023. – pa i za kupovinu oružja na Zapadu. Također se požalio i na „tehničku i financijsku pomoć" koju moldavska vojska dobiva od EU-a i SAD-a. Kišinjev time povećava kompatibilnost svoje vojske s NATO-ovim sistemima, ocijenio je Ignatjev. A tu su i, kako je rekao, pokušaji moldavskog vodstva da "na međunarodnoj razini postigne povlačenje ruskih postrojbi iz Pridnjestrovlja i raspuštanje ruske mirovne misije".

Činjenica je da Kišinjev, zbog sigurnosne prijetnje koju predstavlja ruski rat protiv Ukrajine, sve češće govori o nužnosti posjedovanja modernih oružanih sistema. Dio te strategije je nabava njemačkih oklopnih transportnih vozila tipa Piranha. Prva vozila već su službeno isporučena 12. januara.

Strah od rata u Moldaviji
Foto: DW: Strah od rata u Moldaviji

Prema ispitivanju javnog mnijenja, u međuvremenu je 70 posto građana Moldavije uvjereno u nužnost modernizacije nacionalne vojske.

Čak 72 svjetska stručnjaka prognozirala kako će završiti rat: ‘Svi se divimo Ukrajincima, ali...‘

Čak 72 svjetska stručnjaka prognozirala kako će završiti rat: ‘Svi se divimo Ukrajincima, ali...‘

Strah od zatvora zbog separatizma

Ignatjev je na sastanku također izrazio zabrinutost zbog nedavno usvojenog zakona u moldavskom parlamentu, kojim se određuju kaznene mjere, uključujući i kaznu zatvora, za separatizam i subverzivne akcije protiv države.

Na virtuelnom sastanku sudjelovao je i Leonid Manakov, voditelj tzv. predstavništva Pridnjestrovlja u Moskvi. On je predložio osnivanje stručne skupine koja bi razvila mehanizam za obranu prava stanovnika Pridnjestrovlja i ruskih građana koji žive u toj regiji.

Opasan pokušaj zastrašivanja

Oazu Nantoi, parlamentarni zastupnik vladajuće proeuropske stranke Akcija i solidarnost (PAS) u Moldaviji, izjavio je za DW da su informacije, objavljene na web stranicama separatističke institucije, "dio standardne tehnologije kojom Rusija pokušava poticati strah među Moldavcima, kako bi na taj način dobila nove ustupke od Kišinjeva". Ta reakcija, kaže Nantoi, pokazuje licemjerje režima u Kremlju, koji je po njegovom mišljenju "fašistički" i obilježen "personaliziranom diktaturom koja uništava sve što znači političku demokraciju i ljudska prava".

Panika u Moskvi: Putinova vojska iznenada postavila moćno oružje na krovove zgrada, pogledajte video

Panika u Moskvi: Putinova vojska iznenada postavila moćno oružje na krovove zgrada, pogledajte video

Strah od rata je oružje kojim Rusija sada jača svoju petu kolonu u Moldaviji, jer vjeruje da će time pokoriti vladu u Kišinjevu, uvjeren je Nantoi. I istodobno ističe: "Mi ostajemo solidarno povezani s Ukrajinom i radimo na pravnim temeljima za mirno ukidanje separatističkog režima u Tiraspolu."

Sve ovisi o pobjedi Ukrajine

Moldavski dužnosnici su uvijek iznova upozoravali da rješavanje sukoba oko Pridnjestrovlja ovisi o pobjedi Ukrajine u ratu protiv Rusije. Pridnjestrovlje se u 90-im godinama prošlog stoljeća odcijepilo od Moldavije uz rusku podršku.

"Uništenje Republike Moldavije"

No istovremeno članovi ruske Dume prijete Republici Moldaviji uništenjem ako odluči pristupiti NATO-u. Tu je prijetnju izgovorio Leonid Kalašnikov, predsjednik Odbora za pitanja ZND-a (Zajednica neovisnih država 12 bivših sovjetskih republika) u ruskom parlamentu. Prethodno je moldavska predsjednica Maia Sandu na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu izjavila da bi se njezina zemlja mogla odreći svoje neutralnosti u korist integracije u „jedan veliki savez".

Kalašnikov je rekao: „Ako Moldavci žele uništiti svoju vlastitu državu, to je najbolji put. Ako vjeruju da kao Finska i Švedska mogu potajno i brzo iskoristiti situaciju i pristupiti NATO-u i da im se ništa neće dogoditi, trebali bi se prisjetiti da Finska ima dva službena jezika i poštuje svoj narod." Republika Moldavija s Gagauzijom i Pridnjestrovljem ima dvije regije u kojima žive ljudi koji govore ruski i koji su još prije puno vremena, u ranim 90-im godinama, izrazili svoju volju, podsjetio je Kalašnikov.

Na sličan način je reagirala i Svetlana Jurova, potpredsjednica Odbora za međunarodne poslove ruske državne Dume. Ona je rekla da je Republika Moldavija u zadnje vrijeme više puta razljutila Rusiju svojim odlukama i zatražila od ruskog Ministarstva vanjskih poslova da na to reagira.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije